Szerző: Koi Tamás

2022. március 3. 12:27

Adócsalással vádolhatják Indiában a Huawei-t

Jelentős összegű adóelkerüléssel vádol egy pontosan meg nem nevezett nagy telekommunikációs céget az indiai adóhatóság. A szervezet két héttel azután adta ki az erről szóló közleményét, hogy összehangolt házkutatást tartott a kínai Huawei Technologies több indiai irodakomplexumában.

Indiai kormányzati források szerint adócsalással vádolja a helyi adóhivatal az egyik legnagyobb kínai technológiai multicéget, a Huawei Technologies-t. A Reutersnek név nélkül nyilatkozó hivatalnok szerint a cég meghamisította a könyveket annak érdekében, hogy kevesebb nyereségadót kelljen fizetnie.

Az indiai pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében nem tesz említést konkrét cégről, e helyett egy jelentős méretű telekommunikációs csoport kétes ügyeire hivatkozik. Az ügyben folytatott adóhatósági nyomozás szerint az érintett mintegy négymilliárd indiai rúpia (körülbelül 52 millió dollár) nyereséget eltitkolt, illetve 4,8 milliárd rúpia (kb 63 millió dollárnak felel meg) kiadással nem tudott elszámolni.

huawei_badge
fotó: reuters

Bár a közleményben egy szó sem esik a Huaweiről, korábbi tudósítások alapján nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az indiai kormánnyal nem éppen a legrózsásabb viszonyt ápoló kínai multiról lehet szó. Az indiai adóhatóságok február közepén tartottak házkutatást a kínai gyártó három irodakomplexumában, Új-Delhiben, Bengaluruban és Gurugrámban. A házkutatások során a hatóságok számos, az indiai Huawei-érdekeltség működésével és kereskedelmi tevékenységével kapcsolatos dokumentumot ellenőriztek illetve lefoglaltak.

Az ügyben akkor nyilatkozatot adott ki a Huawei központja is, amiben a cég közölte, hogy az indiai leányvállalat mindenben a helyi törvényeknek megfelelően járt el, illetve együttműködik a hatóságokkal a nyomozás során.

A cég számára ezzel együtt az utóbbi években meglehetősen feszültté váló indiai-kínai viszonynak köszönhetően nem sok babér terem a világ egyik - előfizetőszámot tekintve - legnagyobb mobilpiacán. Bár a társaság jelenlétét ugyan nem korlátozzák olyan eszközökkel, mint egyes nyugati országokban, legfőképpen az Egyesült Államokban, a tavaly májusban bejelentett, hathónapos 5G-s hálózati tesztidőszakban nem vehetett részt egyik kínai cég sem.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról