Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Igazi mobilos csúcsprocesszoron dolgozik a MediaTek

Asztalos Olivér, 2019. május 30. 16:00

A Helio X30 után nagyjából 3 év kihagyással kerülhet piacra a MediaTek legújabb okostelefonos csúcsprocesszora. Az előzetes specifikációk alapján a fejlesztés versenyképes lehet, melynek azonban várhatóan több konkurense is akad majd.

hirdetés

Viszonylag hosszú szünet után hozhat új alkalmazásprocesszor a csúcskategóriába a MediaTek. Az előzetes specifikációk alapján a tajvani tervezőcég jóformán mindent belead, a napokban bejelentett ARM Cortex-A77 processzormagok mellé ugyanis a szintén vadonat új Mali-G77 GPU társulhat. A MediaTek mindezt saját fejlesztésű, Helio M70 5G modemével egészíti ki, az így összeállt komplett lapkadizájnt pedig a TSMC 7 nanométeres gyártatja majd le.

A kvázi alapot jelentő Cortex-A77-et már nem kell bemutatni. Az ARM legújabb magja az ígéret szerint 20-35 százalékkal múlja felül az idei év egyik slágerének számító Cortex-A76-ot, amely mind az okostelefonos, mind pedig a különféle klienstermékek (beleértve a PC-ket is) piacát tekintve magas számítási teljesítményt jelent majd. Az egyelőre nem derül ki, hogy a tajvani cég hány darab A77-es magot pakol majd új processzorában, a fejlesztés területét és várhatóan relatíve magas disszipációját tekintve azonban 2-4 egységgel lehet kalkulálni. A csúcsmagokat borítékolhatóan egy hatékonyságra kihegyezett Cortex-A55-os klaszter egészíti majd ki, várhatóan négy darab maggal.

MediaTek_5G_Soc
A Mali-G77 GPU legalább ekkora durranás lesz. Valhall kódnevű fejlesztésétől az ARM 30 százalékkal kedvezőbb hatékonyságot, illetve ugyancsak 30 százalékkal magasabb teljesítménysűrűséget vár. Ez a játékok alatt 20-40 százalékos gyorsulást ígér, konfigurálástól függően akár alacsonyabb fogyasztás, azaz hosszabb akkus üzemidő mellett. Az egyelőre nem világos, hogy a MediaTek hány darab végrehajtóval építi majd be a GPU-t, a rendszerchip pozicionálást tekintve azonban vélhetően itt sem spórol majd (sokat). Ehhez egy még ismeretlen multimédiás motor és képfeldolgozó társul, melyeknek hála a 4K60p anyagok kódolása és dekódolása, valamint az akár 80 megapixeles kamera kezelése is megoldott lesz.

Mindezt a MediaTek Helio M70 modemével egészíti ki, amely a 6 GHz alatti spektrumban 5G NR (New Radio) támogatással is rendelkezik, kétszeres vivő aggregáció mellett, a milliméteres hullámhosszú (mmWave) kapcsolat lehetősége azonban egyelőre kimarad. A tajvani tervezőcég ígérete szerint legújabb csúcsprocesszora valamikor jövőre kerül piacra, optimális esetében már az év első felében.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.