Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 30. 16:00

Igazi mobilos csúcsprocesszoron dolgozik a MediaTek

A Helio X30 után nagyjából 3 év kihagyással kerülhet piacra a MediaTek legújabb okostelefonos csúcsprocesszora. Az előzetes specifikációk alapján a fejlesztés versenyképes lehet, melynek azonban várhatóan több konkurense is akad majd.

Viszonylag hosszú szünet után hozhat új alkalmazásprocesszor a csúcskategóriába a MediaTek. Az előzetes specifikációk alapján a tajvani tervezőcég jóformán mindent belead, a napokban bejelentett ARM Cortex-A77 processzormagok mellé ugyanis a szintén vadonat új Mali-G77 GPU társulhat. A MediaTek mindezt saját fejlesztésű, Helio M70 5G modemével egészíti ki, az így összeállt komplett lapkadizájnt pedig a TSMC 7 nanométeres gyártatja majd le.

A kvázi alapot jelentő Cortex-A77-et már nem kell bemutatni. Az ARM legújabb magja az ígéret szerint 20-35 százalékkal múlja felül az idei év egyik slágerének számító Cortex-A76-ot, amely mind az okostelefonos, mind pedig a különféle klienstermékek (beleértve a PC-ket is) piacát tekintve magas számítási teljesítményt jelent majd. Az egyelőre nem derül ki, hogy a tajvani cég hány darab A77-es magot pakol majd új processzorában, a fejlesztés területét és várhatóan relatíve magas disszipációját tekintve azonban 2-4 egységgel lehet kalkulálni. A csúcsmagokat borítékolhatóan egy hatékonyságra kihegyezett Cortex-A55-os klaszter egészíti majd ki, várhatóan négy darab maggal.

MediaTek_5G_Soc
A Mali-G77 GPU legalább ekkora durranás lesz. Valhall kódnevű fejlesztésétől az ARM 30 százalékkal kedvezőbb hatékonyságot, illetve ugyancsak 30 százalékkal magasabb teljesítménysűrűséget vár. Ez a játékok alatt 20-40 százalékos gyorsulást ígér, konfigurálástól függően akár alacsonyabb fogyasztás, azaz hosszabb akkus üzemidő mellett. Az egyelőre nem világos, hogy a MediaTek hány darab végrehajtóval építi majd be a GPU-t, a rendszerchip pozicionálást tekintve azonban vélhetően itt sem spórol majd (sokat). Ehhez egy még ismeretlen multimédiás motor és képfeldolgozó társul, melyeknek hála a 4K60p anyagok kódolása és dekódolása, valamint az akár 80 megapixeles kamera kezelése is megoldott lesz.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindezt a MediaTek Helio M70 modemével egészíti ki, amely a 6 GHz alatti spektrumban 5G NR (New Radio) támogatással is rendelkezik, kétszeres vivő aggregáció mellett, a milliméteres hullámhosszú (mmWave) kapcsolat lehetősége azonban egyelőre kimarad. A tajvani tervezőcég ígérete szerint legújabb csúcsprocesszora valamikor jövőre kerül piacra, optimális esetében már az év első felében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról