Szerző: Koi Tamás

2021. november 23. 13:27

Nem fér több levegő a Zoom-lufiba

Továbbra is látványos fékezőmódban van a tavalyi év egyik legszenzációsabb növekedését produkáló Zoom videokonferencia-platform.

Nem tett jót a Zoom Video Communications-nek a pandémia lecsengése a nyugati piacokon, a cég az idei harmadik negyedévben ugyan tudott még növekedni, de a tavalyi évet jellemző óriási ralli már csupán a múlt egy szép emléke lehet a cég - és befektetői - számára. 

A vállalathoz az október 31-én véget ért harmadik üzleti negyedévben 1,05 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be, ami csupán 34%-kal több, mint egy évvel korábban, ráadásul nem egészen a tizede annak az elképzelhetetlenül nagy, 360%-os bővülésnek, amit a cég a 2019-es esztendő ugyanezen időszakához képest tavaly ilyenkor produkált.

zoom_client

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A növekedés ráadásul negyedéves összehasonlításban is lassult, a cég ugyanis a második negyedévben még 54%-kal tudott bővülni.

A cég nyereségessége ezzel együtt javult, a nettó nyereség meghaladta a 290 millió dollárt, szemben az egy évvel korábbi 192,2 millió dollárral.

A Zoom lassuló menetelése szakértők szerint egyértelműen a konkurencia ébredésének köszönhető - a Microsoft és a Cisco ugyanis relatíve hamar felismerték, hogy a feltörekvő rivális az üzleti ügyfelek behálózására készül, és sikerrel akadályozták meg ebben a céget, mely az utóbbi időszakban újabb szolgáltatások bevezetésével igyekezett vonzóbbá tenni portfólióját.

A platform lassuló növekedéséről érkező folyamatos hírek láthatóan idegessé tették a befektetőket is - a vállalat hétfői üzleti jelentésének közzétételét követően a Zoom részvényeinek értéke 6%-kal zuhant be, ezzel a papírok csak idén összességében mintegy 28%-ot veszítettek az értékükből.

a címlapról