Szerző: Koi Tamás

2021. május 17. 09:09

A nyár előtt eldőlhet a Facebook európai sorsa

A várakozások szerint még a nyár előtt eldőlhet, hogy a Facebook milyen formában folytathatja tovább tevékenységét az Európai Unióban, miután múlt hét végén az ír legfelsőbb bíróság elutasította a társaság tavaly benyújtott, határozat végrehajtására vonatkozó felfüggesztési kérelmét az ír adatvédelmi hatóság vizsgálatát követően.

HIRDETÉS

Az ír legfelsőbb bíróság múlt hétvégi ítélete alapján tovább folytatódhat az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, azaz DPC) eljárása a Facebook európai adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban, ezzel a világ legnagyobb közösségi szolgáltatásának európai működése alapjaiban remeghet meg a közeljövőben. 

A DPC tavaly szeptemberben született előzetes határozathozatalában figyelmeztette a Facebookot, hogy a Privacy Shield egyezmény tavaly nyári hatályon kívül helyezésével a közösségi szolgáltatás Írországban található európai központjának nincs a továbbiakban jogalapja arra, hogy EU-s állampolgárok személyes adatait átadja az amerikai anyacégnek.

zuck_lakat

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Facebook ennek a határozatnak a végrehajtását támadta meg a bíróságon arra hivatkozva, hogy a DPC a Privacy Shield borulását követően nem hagyott elég időt a cégnek a szükséges lépések megtételére. A cég képviselői azzal is érveltek, hogy a határozatban foglaltak "végzetes" és "visszafordíthatatlan" következményekkel járnának a cég európai működése kapcsán, egyben több mint 400 millió európai Facebook-felhasználó számára lehetetlenné téve a közösségi szolgáltatás elérését. 

A cég ezért a bíróságtól a további vizsgálat, illetve a határozat végrehajtásának felfüggesztését kérte a bíróságtól, melyet most az ír legfelsőbb bíróság elutasított.

Az adatkezelési krízist kirobbantó osztrák aktivista, Max Schrems, akinek a neve összeforrt mind a Privacy Shield, mind annak elődje, a Safe Harbor egyezmény megbuktatásával, a bírósági döntést követően közölte, bár az önmagában nem vezet a Facebook transzatlanti adatforgalmának azonnali felfüggesztéséhez, ezek után az ügy kimenetele nem lehet tovább kétséges.

Schrems szerint a DPC még a nyár előtt meg fogja tiltani a Facebook írországi leányvállalatának, hogy európai uniós állampolgárok adatait átadja az amerikai központnak, így a Facebooknak nem marad más választása, mint az uniós állampolgárokra vonatkozó összes adatot helyben, Európában tárolni.

A másik, kevésbé járhatónak tűnő kiút a krízisből az lehet, ha az Egyesült Államok megváltoztatja a külföldi állampolgárok személyes adatait tartalmazó adatbázisok hozzáférhetőségére vonatkozó törvényi keretrendszert - emlékeztetett Schrems.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:57

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.