Szerző: Koi Tamás

2021. május 17. 09:09

A nyár előtt eldőlhet a Facebook európai sorsa

A várakozások szerint még a nyár előtt eldőlhet, hogy a Facebook milyen formában folytathatja tovább tevékenységét az Európai Unióban, miután múlt hét végén az ír legfelsőbb bíróság elutasította a társaság tavaly benyújtott, határozat végrehajtására vonatkozó felfüggesztési kérelmét az ír adatvédelmi hatóság vizsgálatát követően.

Az ír legfelsőbb bíróság múlt hétvégi ítélete alapján tovább folytatódhat az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, azaz DPC) eljárása a Facebook európai adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban, ezzel a világ legnagyobb közösségi szolgáltatásának európai működése alapjaiban remeghet meg a közeljövőben. 

A DPC tavaly szeptemberben született előzetes határozathozatalában figyelmeztette a Facebookot, hogy a Privacy Shield egyezmény tavaly nyári hatályon kívül helyezésével a közösségi szolgáltatás Írországban található európai központjának nincs a továbbiakban jogalapja arra, hogy EU-s állampolgárok személyes adatait átadja az amerikai anyacégnek.

zuck_lakat

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Facebook ennek a határozatnak a végrehajtását támadta meg a bíróságon arra hivatkozva, hogy a DPC a Privacy Shield borulását követően nem hagyott elég időt a cégnek a szükséges lépések megtételére. A cég képviselői azzal is érveltek, hogy a határozatban foglaltak "végzetes" és "visszafordíthatatlan" következményekkel járnának a cég európai működése kapcsán, egyben több mint 400 millió európai Facebook-felhasználó számára lehetetlenné téve a közösségi szolgáltatás elérését. 

A cég ezért a bíróságtól a további vizsgálat, illetve a határozat végrehajtásának felfüggesztését kérte a bíróságtól, melyet most az ír legfelsőbb bíróság elutasított.

Az adatkezelési krízist kirobbantó osztrák aktivista, Max Schrems, akinek a neve összeforrt mind a Privacy Shield, mind annak elődje, a Safe Harbor egyezmény megbuktatásával, a bírósági döntést követően közölte, bár az önmagában nem vezet a Facebook transzatlanti adatforgalmának azonnali felfüggesztéséhez, ezek után az ügy kimenetele nem lehet tovább kétséges.

Schrems szerint a DPC még a nyár előtt meg fogja tiltani a Facebook írországi leányvállalatának, hogy európai uniós állampolgárok adatait átadja az amerikai központnak, így a Facebooknak nem marad más választása, mint az uniós állampolgárokra vonatkozó összes adatot helyben, Európában tárolni.

A másik, kevésbé járhatónak tűnő kiút a krízisből az lehet, ha az Egyesült Államok megváltoztatja a külföldi állampolgárok személyes adatait tartalmazó adatbázisok hozzáférhetőségére vonatkozó törvényi keretrendszert - emlékeztetett Schrems.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.