Szerző: Koi Tamás

2022. február 17. 13:59

Magyarország nem kap az Amazon felturbózott felhőjéből

Idén globális szinten több tucatnyi helyszínen helyezi el saját edge computing megoldását az Amazon Web Services - Magyarország azonban nincs közöttük.

Az Amazon saját felhőszolgáltatása, az Amazon Web Services (AWS) globális szinten is igyekszik egyre komolyabb nyomást gyakorolni a versenytársakra, így elsősorban a Microsoft Azure platformjára, melynek része, hogy a cég újabb régiókba helyez el olyan edge computing központokat, melyekkel az AWS-re épülő szolgáltatások elérése számottevően gyorsítható.

A cég által 2019-ben bevezetett AWS Local Zone hálózat eddig kizárólag az Egyesült Államok nagyvárosaiban, illetve azokhoz közel volt elérhető, az Amazon ugyanakkor már tavaly világossá tette, hogy idén jelentősen bővíteni szeretné az infrastruktúrát.

aws_localzone
forrás: amazon

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az ezzel kapcsolatos részleteket most jelentette be a cég, így 2022-ben a tervek szerint 26 ország 32 nagyvárosában jön létre AWS Local Zone, melyek számítási és tárolási kapacitást, illetve adatbázis-hátteret visznek a felhasználók közvetlen közelébe, így a késleltetéskritikus adatfeldolgozást és adatátvitelt igénylő alkalmazások a korábbiakhoz képest jóval zökkenőmentesebben működhetnek majd.

A lokális központok segítségével emellett jóval hatékonyabban üzemeltethetők a hibrid felhős vállalati rendszerek is, továbbá bizonyos adatvédelmi aggályokra is megoldást jelenthet ez a topológia azáltal, hogy a felhasználói adatok nem kerülnek az adott ország vagy nemzetközösség határain kívülre.

Az AWS Local Zone-ok idén számos európai nagyvárosban (Amszterdam, Berlin, Brüsszel, Koppenhága, Helsinki, München stb.) állhatnak üzembe, a régióban pedig Bécs, Prága és Varsó kap saját AWS Local Zone-t.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról