:

Szerző: Koi Tamás

2021. június 9. 09:58

Az AWS miatt adózhat többet az Amazon

Az AWS felhőszolgáltatás miatt vonatkozhat a globális minimumadóval kapcsolatos G7-es egyezmény az Amazonra, melynél sokáig kérdés volt, hogy az adóelkerülés céljából létrejött kezdeményezés hatással lesz-e a működésére.

Ha ténylegesen, globálisan elfogadottá válik, akkor a jelek szerint az Amazon sem úszhatja meg, hogy a jelenleginél lényegesen nagyobb mértékű, legalább 15%-os társasági adót fizessen azokban az országokban, ahol tevékenységet végez. A G7-es pénzügyminiszterek múlt hét végi csúcstalálkozóján született egyezséget megelőzően sokáig kérdés volt, hogy a cégre vonatkoztathatók-e a szigorúbb adózási szabályok, ám sajtóértesülések szerint az AWS magas profitrátája miatt ez nem lehet kérdés.

aws_logo

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A múlt szombati megállapodás része ugyanis, hogy a globális minimumadót csak azoknak a vállalkozásoknak kellene megfizetniük, melyek profitmarzsa eléri a 10%-ot - ez az Amazon esetében ugyan nem teljesül, a G7-ek ugyanakkor belecsempésztek az egyezménybe egy olyan pontot, mely szerint ha egy cég "jelentős divíziója" túllépi ezt a határt (márpedig az AWS részleg profithányada több mint 30%), akkor a cég teljes egészére vonatkoztatni kell az új adóminimumot.

A Reuters forrásai szerint ezt a passzust kifejezetten azért tették be a G7-ek pénzügyminiszterei a megállapodásba, hogy az Amazon se tudja megkerülni a magasabb társasági adókulcs alkalmazását - a döntés ezen részét érdemben eddig nem kommentálta a cég.

Fontos, hogy a globális minimumadó intézménye továbbra sem kötelez egyetlen nemzetállamot sem adórendszerének átalakítására, ugyanakkor nyomást helyezhet az olyan, adóparadicsomnak számító országok kormányaira, mint Írország. A G7 által elfogadott javaslatról a G20-ak júliusban tárgyalhatnak - ezt követően pontosabb kép alakulhat ki arról, hogy az új adórendszer globális támogatottsága ténylegesen hogyan alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.