Szerző: Habók Lilla

2022. február 15. 09:52

Újabb pert kap a Meta a Facebook arcfelismerője miatt

Bár a Meta tavaly lekapcsolta sokat vitatott, Facebook arcfelismerő fotó-címkéző szolgáltatását, folytatódik a támadása. Texas szerint a felhasználókat a vállalat nem tájékoztatta körültekintően a funkció működéséről, így illegálisan gyűjtötte be és használja továbbra is az adatokat.

Tavaly novemberben szüntette meg a Facebook arcfelismerő algoritmusát, miután 650 millió dolláros büntetést kapott Illionis állam vonatkozó törvényeinek megsértéséért. Hiába lépte meg azonban a Meta a népszerű funkció leállítását, Texas államügyésze is benyújtotta a pert az arcfelismerés miatt. A beadvány alapján a vállalat több millió texasi biometrikus adatait rögzített és használta fel, anélkül, hogy ehhez megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezést kapott volna a facebookozóktól. Tehát a vállalat több milliárd alkalommal sértette meg a texasi törvényeket az államügyész szerint.

A szolgáltatás a közösségi oldalra feltöltött fényképeken és videókon szereplő személyeket ismerte fel. Bár a megoldás alapból ki volt kapcsolva, mégis elég népszerű volt a felhasználók körében, így több mint egyharmaduk kapcsolta be az arcfelismerő funkciót. Texas államügyésze szerint a közösségi óriás biometrikus azonosítók millióit tárolta el az alkalmazást használó barátok és családtagok által feltöltött fényképek és videók segítségével.

facebook-arcfelismeres

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ezáltal a vállalat a Facebook-felhasználók és nem felhasználók személyes adatait egyaránt kihasználta az "AI-alapú virtuális valóság birodalom" építése és a nyereség érdekében, a panasz szerint. A biometrikus adatok, azaz a törvény megfogalmazása szerint a retina vagy írisz szkennelés, ujjlenyomat-, hanglenyomat-, illetve a kéz vagy arc geometriájának illegális rögzítése sérti a texasi biometrikus azonosító rögzítéséről vagy használatáról szóló törvényt (CUBI), továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt (DTPA) is.

A texasi beadvány követeli, hogy a vállalat fejezze be a texasiak illegális adatgyűjtésen alapuló biometrikus azonosító gyűjtését, törölje az így szerzett adatokat, ne használja fel azokat a kereskedelmi szolgáltatásaiban, és próbálja meg letiltani az átadott adatokat partnereinél is. Mindemellett Texas a biometrikus törvényre hivatkozva sértésenként 25 ezer dollárt, a kereskedelmi gyakorlat megsértése miatt pedig alkalmanként 10 ezer dollárt követel. Összességében a büntetés több száz milliárd dollárra rúgna az állam által emlegetett több milliárd jogsértés következtében.

A Meta szóvivője szerint az állítások alaptalanok, és a vállalat határozott védekezést tervez a vádak ellen. A közösségi óriás ugyan lezárta arcfelismerő algoritmusát és törölte a fotókon-videókon lévő jelöléseket, de azt nem állította, hogy a begyűjtött adatokat más szolgáltatásában nem szeretné használni, például az arcfelismerésen alapuló azonosításhoz vagy a metaverzum platformon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról