Szerző: Habók Lilla

2022. február 15. 09:52

Újabb pert kap a Meta a Facebook arcfelismerője miatt

Bár a Meta tavaly lekapcsolta sokat vitatott, Facebook arcfelismerő fotó-címkéző szolgáltatását, folytatódik a támadása. Texas szerint a felhasználókat a vállalat nem tájékoztatta körültekintően a funkció működéséről, így illegálisan gyűjtötte be és használja továbbra is az adatokat.

Tavaly novemberben szüntette meg a Facebook arcfelismerő algoritmusát, miután 650 millió dolláros büntetést kapott Illionis állam vonatkozó törvényeinek megsértéséért. Hiába lépte meg azonban a Meta a népszerű funkció leállítását, Texas államügyésze is benyújtotta a pert az arcfelismerés miatt. A beadvány alapján a vállalat több millió texasi biometrikus adatait rögzített és használta fel, anélkül, hogy ehhez megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezést kapott volna a facebookozóktól. Tehát a vállalat több milliárd alkalommal sértette meg a texasi törvényeket az államügyész szerint.

A szolgáltatás a közösségi oldalra feltöltött fényképeken és videókon szereplő személyeket ismerte fel. Bár a megoldás alapból ki volt kapcsolva, mégis elég népszerű volt a felhasználók körében, így több mint egyharmaduk kapcsolta be az arcfelismerő funkciót. Texas államügyésze szerint a közösségi óriás biometrikus azonosítók millióit tárolta el az alkalmazást használó barátok és családtagok által feltöltött fényképek és videók segítségével.

facebook-arcfelismeres

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ezáltal a vállalat a Facebook-felhasználók és nem felhasználók személyes adatait egyaránt kihasználta az "AI-alapú virtuális valóság birodalom" építése és a nyereség érdekében, a panasz szerint. A biometrikus adatok, azaz a törvény megfogalmazása szerint a retina vagy írisz szkennelés, ujjlenyomat-, hanglenyomat-, illetve a kéz vagy arc geometriájának illegális rögzítése sérti a texasi biometrikus azonosító rögzítéséről vagy használatáról szóló törvényt (CUBI), továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt (DTPA) is.

A texasi beadvány követeli, hogy a vállalat fejezze be a texasiak illegális adatgyűjtésen alapuló biometrikus azonosító gyűjtését, törölje az így szerzett adatokat, ne használja fel azokat a kereskedelmi szolgáltatásaiban, és próbálja meg letiltani az átadott adatokat partnereinél is. Mindemellett Texas a biometrikus törvényre hivatkozva sértésenként 25 ezer dollárt, a kereskedelmi gyakorlat megsértése miatt pedig alkalmanként 10 ezer dollárt követel. Összességében a büntetés több száz milliárd dollárra rúgna az állam által emlegetett több milliárd jogsértés következtében.

A Meta szóvivője szerint az állítások alaptalanok, és a vállalat határozott védekezést tervez a vádak ellen. A közösségi óriás ugyan lezárta arcfelismerő algoritmusát és törölte a fotókon-videókon lévő jelöléseket, de azt nem állította, hogy a begyűjtött adatokat más szolgáltatásában nem szeretné használni, például az arcfelismerésen alapuló azonosításhoz vagy a metaverzum platformon.

a címlapról