Szerző: Koi Tamás

2020. június 11. 13:16

Letiltja arcfelismerő szoftverének rendőrségi használatát az Amazon

Egy éven keresztül nem használhatják az amerikai rendvédelmi szervek - elsősorban a rendőri erők - az Amazon arcfelismerő algoritmusát, a Rekognitiont.

Ideiglenesen korlátozza Rekognition nevű arcfelismerő algoritmusának használatát az Amazon. A cég tegnap bejelentette, hogy az amerikai rendőri erők számára egy éven keresztül nem engedélyezi a platform használatát - ezzel az IBM után újabb amerikai technológiai óriás hozott jelentős horderejűnek tűnő, részben politikai üzenetet is hordozó döntést a rasszizmussal kapcsolatos zavargások által felbolydult Egyesült Államokban.

Az Amazon ezzel együtt diplomatikusan nem nevezett meg semmilyen, a moratóriumot konkrétan kiváltó okot, mindössze annyit közölt a cég, hogy a következő egy évben a törvényhozásnak remélhetőleg lesz ideje arra, hogy egy átfogó, a technológia felhasználásainak kereteit pontosan megszabó szabályozást alkosson. A cég hozzátette, a Rekognition arcfelismerő platformot továbbra is használhatják majd eltűnt személyek, így elsősorban eltűnt gyermekek felkutatására.

facial_recognition_action-1

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég reakciója ugyanakkor egyértelmű válasz arra a faji alapú megkülönböztetés kapcsán hetek óta fellángolt amerikai zavargássorozatra, melynek kirobbantója az a brutális minneapolisi rendőri túlkapás volt, melynek során egy fekete férfi, George Floyd életét vesztette. A zavargások kezdete óta demokrata képviselők már előterjesztették a Kongresszusnak azt a rendőrség működésével kapcsolatos reformtervezetet, mely egyebek mellett megtiltja, hogy a rendőrök által viselt, vagy a gépjárművekre szerelt kamerák előzetes bírói jóváhagyás nélkül valós idejű arcfelismerést végezzenek.

Rosszmájú vélemények szerint a következő egy évben az Amazonnak arra is lesz ideje, hogy a korábban sokat bírált, bizonyos mutatóit tekintve meglehetősen pontatlannak bizonyuló Rekognition hibarátáján javítson. Egy 2018-as vizsgálat értékelésekor például kiderült, hogy a Rekognition a sötétebb bőrtónusú emberek esetében lényegesen többször téveszt, beleértve a nemek pontos meghatározását is. Az Amazon akkor vitatta az eredményeket, kiemelve, hogy más piaci megoldásokkal együtt a Rekognition folyamatos tanulási fázisban van, így pontossága sosem lehet állandó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról