:

Szerző: Koi Tamás

2020. június 12. 13:14

A Microsoft is korlátozza arcfelismerő platformjának értékesítését

Az IBM és az Amazon után immár a Microsoft is csatlakozott azokhoz az amerikai technológiai óriásokhoz, melyek a helyi rendőrségi túlkapások után kezdődő zavargások hatására leállítja vagy korlátozza arcfelismerő algoritmusának fejlesztését vagy szállítását.

Alig pár órával azután, hogy az Amazon bejelentette, egy évig nem szállítja Rekognition nevű arcfelismerő technológiáját az amerikai rendvédelmi erők számára, a Microsoft is bejelentette, hogy nem ad el a cég a videofelvételek élő elemzéséhez használható arcfelismerő megoldást a helyi rendőrség számára. A redmondi cég ezzel az IBM és az Amazon után a harmadik olyan amerikai technológiai óriás, mely az amerikai faji megkülönböztetés kapcsán kirobbant zavargásokra reagálva korlátozza technológiájának elérését az országban.

A Microsoft ugyanakkor az Amazontól eltérően nem határozott időtartamra függesztette fel az arcfelismerő megoldás értékesítését, helyette a cég által kiadott nyilatkozat alapján addig állhat fenn ez az állapot, amíg nem jön létre egy olyan, a "megingathatatlan emberi jogokra épülő" nemzeti szabályozás, mely biztosítja, hogy a megfigyelőrendszereket a megfelelő keretek közt és célra használják a rendvédelmi erők. A Microsofttól egyébként még nem vásárolt az amerikai rendőrség ilyen technológiát.

facial_recognition_2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A zavargások kezdete óta demokrata képviselők már előterjesztették a Kongresszusnak azt a rendőrség működésével kapcsolatos reformtervezetet, mely egyebek mellett megtiltja, hogy a rendőrök által viselt, vagy a gépjárművekre szerelt kamerák előzetes bírói jóváhagyás nélkül valós idejű arcfelismerést végezzenek. Egyelőre nem egyértelmű, hogy ezen törvény elfogadását követően a Microsoft hogyan változtat az értékesítési politikáján.

Egyes tanulmányok és szakértői vélemények szerint ugyanakkor a nagy multicégek által használt arcfelismerő algoritmusok pontossága bizonyíthatóan hagy némi kívánnivalót maga után, a rendszerek tévedései pedig alapot adhatnak akár ártatlanokkal szemben történő rendőri fellépésre is. A nagy techcégek pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy bármilyen, a rendszereik által támogatott rendőri akció túlzott médiavisszhangot kapjon, különösen miután az arcfelismerő technológiák a fenti multik közül egyiknél sem számítanak illetve számítottak húzóterméknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.