:

Szerző: Koi Tamás

2021. november 3. 09:36

Lelövi arcfelismerő algoritmusát a Facebook

Globálisan kikapcsolja a fotókon és videókon látható személyeket felismerő arcfelismerő algoritmusát a világ legnagyobb közösségi szolgáltatása, a Facebook. A szolgáltatást üzemeltető Meta egy hosszadalmasan elnyúló jogi procedúra kapcsán döntötte el végleg, hogy leállítja a rendszert, melyet nagyjából egymilliárd ember használ globálisan.

Az adatvédelemmel kapcsolatos aggályokra és jogi procedúrákra reagálva megszünteti az oldalra feltöltött fotókat és videókat elemző arcfelismerő algoritmusát a Facebook. A Meta AI-ért felelős alelnöke blogposztjában arról ír, hogy a lépés része annak az átfogó stratégiának, melynek részeként a Facebookon, illetve a Meta egyéb termékeinél használt arcfelismerő rendszerek elérhetőségét és használatát limitálják.

A Meta ugyanakkor nem teljesen önszántából jutott a fenti döntésre: a cég egy hosszadalmas jogi procedúra során legutóbb Illionis állam törvényeinek megsértéséért kapott 650 millió dolláros büntetést, még úgy is, hogy a Facebook által a fényképeken és a videókon szereplő személyek felismerésére használt rendszer opt-in jelleggel működött, vagyis alapesetben ki volt kapcsolva minden felhasználónál.

zuckerberg-face-recognition

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer használatára mindenesetre volt igény, legalábbis ezt jelzi, hogy az aktív felhasználók több mint egyharmada kapcsolta be az arcfelismerő funkciót korábban. A Meta decemberig a blogposzt szerint több ütemben összesen mintegy egymilliárd profilt érintően hajtja végre a metaadatok törlését.

Az arcfelismerő rendszer kikapcsolása a vakok és gyengénlátók számára fejlesztett, a Facebook akadálymentes használatát célzó funkció működésére is kihat majd, így a rendszer a továbbiakban értelemszerűen nem olvassa majd fel a fényképeken és videón látható személyek nevét.

A mostani változás ezzel együtt nem jelenti azt, hogy a Facebook teljesen hátat fordít az arcfelismerő rendszereknek és technológiáknak - a cég illetékese szerint a Meta továbbra is "hasznos eszközként" tekint az ilyen megoldásokra, melyeket más területen (például arcfelismerésen alapuló azonosítás) hatékonyan be lehet vetni anélkül, hogy komolyabb személyiségjogi és adatvédelmi aggályok merülnének fel vele kapcsolatban.

A Facebook arcfelismerő rendszerét jelenleg az alábbi oldalon lehet be-, illetve kikapcsolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.