:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 11. 12:46

A PC-s processzorokra is ráhajthatnak a bányászok

A videókártyák és a háttértárak után hamarosan a processzorok kerülhetnek a bányászok célkeresztjébe. Lesz-e újabb hiány?

A Bitcoin Press szerint a Raptoreum néven futó kriptodeviza kitermeléséhez az AMD bizonyos Ryzen processzorai adhatják az optimális alapot. A forrás alapján a GhostRider algoritmus sebessége remekül skálázódik az L3-as gyorsítótár kapacitásával, amely ideálissá teszi a harmadik és ötödik generációs Zeneket a bányászathoz. A Raptoreum árfolyama az elmúlt néhány nap alatt megduplázódott, amit látva egyre többen kezdhetnek el el foglalkozni kitermeléssel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Ryzen 9 5900X 3,557 h/s tempóra képes, amivel a jelenlegi nehézségi szint mellett körülbelül 172 darab Raptoreum bányászható. Az aktuális 0,022 dolláros árfolyamot és az energiafelhasználást is beleszámolva nagyjából 3,43 dollárt hozhat egy nap alatt a konyhára a szóban forgó processzor, amely így az árfolyam ingadozásától függően 150-160 nap alatt termelheti vissza az árát, optimális esetben.

rapto

Természetesen a nagyobb, munkaállomásokba és szerverekbe szánt AMD-kkel is lehet bányászni. A 32 darab magot és 128 megabájt L3 cache-t kínáló Threadripper 3970X-szel körülbelül 400 darab, a 64 magot és 256 megabájt harmadszintű gyorsítótárat nyújtó Epyc 7742 pedig közel 600 darab Raptoreum kitermelésére képes jelen állás szerint.

Az AMD egyébként épp az utolsó simításokat végzi a 3D V-Cache technológiára épülő kliens- és szerverprocesszorain, amelyek a jövő év elején kerülhetnek piacra. A fejlesztés lényege, hogy egy 64 megabájtos SRAM lapkát helyeznek a Zen 3-as magokat tartalmazó CCD lapkára, a két egységet pedig gyors adatkapcsolattal kötik össze. Ezzel az aprócska SRAM lapka kapacitása összeforr a processzormagok melletti harmadszintű gyorsítótáréval, 32 helyett 96 megabájtra emelve a chipenkénti cache méretét. A fejlesztésnek hála a Ryzenek akár 192, az Epyc szerverprocesszorok pedig akár 768 megabájt L3 cache-t is kínálhatnak, ami vélhetően több más alkalmazás mellett a Raptoreum kitermelését is jelentősen meggyorsíthatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.