:

Szerző: Habók Lilla

2022. február 4. 10:53

Búcsúzik VR-os böngészőjétől a Mozilla

Túl nagyra nőtt a virtuális valóság alapú böngészős Firefox Reality projekt, vagy csak elfogyott a kapacitás és inkább más technológiákkal szeretne kísérletezni a Mozilla. Mindenesetre a fejlesztést egy másik szervezet viszi tovább, más néven.

Bezárja négy évvel ezelőtt indított virtuális valóság alapú, nyílt forrású böngészőjét Mozilla. A Firefox Reality az egyik első olyan megoldás volt, amellyel a VR vagy AR headset viselése közben is használhattuk a böngészőt keresésre vagy weboldalak megjelenítésére kontroller segítségével, például a Quest, HoloLens 2, HTC Vive Focus eszközökön. A Mozilla Labs csapata a Firefox Reality-n keresztül kezdett kísérletezni az új technológiával, többek közt hogyan lehet a 2D-s tartalmak mellett 3D-s panorámaképeket vagy videókat megjeleníteni.

Mostanra viszont a kísérlet annyira kinőtte magát a Mozilla szerint, hogy egy teljesen új projektként folytatódik tovább, de már az Igalia nyílt forrású tanácsadócég keretei között. A változások előszelét jelentette, hogy a Mozilla 2020 nyarán 250 munkatársát bocsátotta el, köztük a VR-böngészőn dolgozó fejlesztői is, és így érthető módon nem nagyon frissült a böngésző az utóbbi időben. A jövőben az Igalia csapatát fogja erősíteni többek közt a Mozilla Labs korábbi mérnöke, Imanol Fernandez is, hogy folytassa a nagyratörő VR-os terveket.

firefox_reality

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Firefox Reality jelenleg még elérhető, de heteken belül lekerül az alkalmazásboltok polcairól. A helyét a korábbi megoldás forráskódjára épülő Wolvic veszi át a bejelentés szerint. Az Igalia szóvivői nyilatkozataikban megerősítették, hogy a böngészőt az eddigi elveknek megfelelően, nyílt forráskóddal fogják továbbfejleszteni. Az új böngésző jövő héttől, egyelőre béta verzióban lesz elérhető Oculus, HTC Vive Focus, Pico Interactive, Daydream, Huawei VR Glasses és Lynx eszközökön. A Mozilla részéről nem újdonság, hogy "továbbad" a nagyobbra nőtt projekteken, amelyre példaként a WebAssembly, Rust és Servo megoldásokat hozza.

A virtuális valóságot célzó böngésző továbbfejlesztése jó "befektetésnek" tűnik a sokat emlegetett, közelgő metaverzum világában. A Sensor Tower friss adatai szerint a 552 mobilalkalmazás tartalmazza már nevében vagy leírásában a metaverzum kifejezést, többségük az elmúlt 3-4 hónapban került fel az alkalmazásboltokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.