Szerző: Koi Tamás

2022. február 2. 14:33

Kilőtt az űrbe az Alphabet árbevétele, szárnyal a cég a tőzsdén

Továbbra sincs megállás a Google anyacégénél, az Alphabetnél - a cég minden korábbi időszakban tapasztaltakat meghaladó mértékű bevételt kasszírozott mint éves, mint negyedéves szinten.

Továbbra is rekordot rekordra halmoz a Google anyacége, az Alphabet, mely ezúttal a kétszázmilliárd dolláros éves árbevétel-határt lépte át több mint ötvenmilliárd dollárral. A cég tehát egyelőre továbbra is képes tartani a járványhelyzet kezdete óta tapasztalható óriási növekedést, ráadásul az Alphabetre a globális félvezetőipari ellátási lánc megrogyása sem hat annyira látványosa, mint egyes, a hardvergyártásra jobban támaszkodó cégekre.

Az Alphabet 2021-es árbevétele így elérte 257 milliárd dollárt (ez 41%-os éves növekedésnek felel meg), míg a tavalyi év utolsó negyedévében a teljes árbevétel szintén rekord összegűre, 75,3 milliárd dollárra hízott (32%-kal túlszárnyalva a 2020-as év utolsó negyedéves periódusát).

rocket-launch_gree-3-1024x751

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A teljes, negyedéves árbevételhez továbbra is a Google Services részlegtől származó bevételek járultak hozzá a legnagyobb mértékben, csak ez a divízió 69,4 milliárd dollárnyi bevételt termelt (ebből több mint 61 milliárd dollár a Google keresőből, a display hálózatból és a YouTube hirdetésekből származó kumulált árbevétel), ami 31%-os növekedésnek felel meg negyedéves összehasonlításban.

A Google felhőszolgáltatásokból származó árbevétel eközben 3,8-ról 5,5 milliárd dollárra nőtt, ezzel párhuzamosan 1,2 milliárd dollárról 890 millió dollárra csökkent a részleg vesztesége, vagyis az Alphabet lassan de biztosan egyre közelebb áll ahhoz, hogy a divíziót nyereségessé tegye.

Eközben a társaság éves profitja is óriásit nőtt, a 2021-es évre vonatkozó működési profit elérte a 76 milliárd dollárt, ami csaknem 90%-os növekedésnek számít a tavalyelőtti évhez képest. A cég negyedéves szinten 21,8 milliárd dollárnyi profitot termelt, ezzel 40%-kal túlszárnyalva a megelőző év ugynezen időszakát. A részlegek közül a Google szolgáltatásait integráló üzletág adta a profit jelentős részét - csaknem 26 milliárd dollárt, szemben az egy évvel korábbi 19 milliárd dollárral.

Az új rekordnak számító negyedéves pénzügyi eredmények ismertetését követően az Alphabet papírjainak értéke a zárás utáni kereskedésben 8%-ot erősödött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról