:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 28. 09:55

Visszavonta vitatott díjkorrekcióját a Telenor

A hatósággal történt egyeztetést követően - eredeti formájában - visszavonta a Telenor Magyarország azt a változtatást, mely alapján a szolgáltató fenntartotta volna a jogot arra, hogy a fogyasztói árindexhez igazodva korrigálja árait, akár visszamenőlegesen is. Az inflációkövető árkorrekcióról ettől függetlenül nem mond le a cég, de idén még nem változnak a szolgáltató díjai.

A szakterületet szabályozó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) folytatott egyeztetéseket követően - legalábbis annak eredeti formájában - visszavonta január 5-én közzétett díjkorrekciós opcióját a Telenor Magyarország, mely lehetőséget adott volna a szolgáltatónak arra, hogy február 21-től évi egyszeri alkalommal legtöbb előfizetőjénél a fogyasztói árindexhez igazodva korrigálja szolgáltatási díjait. 

Az eredetileg közzétett feltételek két ponton is meglehetősen aggályosnak tűntek. Egyrészt a szolgáltató az új szerződési feltételeiben nem megfelelően ismertette, hogy a díjkorrekció milyen jogalappal valósul meg, ezzel úgy tűnhetett, hogy jogellenesen megvonja a határozott idejű szerződéseket (hűségszerződést) kötő előfizetőktől azt a jogot, hogy a szerződési feltételek számukra kedvezőtlen, egyoldalú megváltoztatása miatt azonnali hatállyal felmondják a szerződéses jogviszonyt.

cancel_enter

Másrészt szerepelt a feltételek között az is, hogy ha a szolgáltató a megelőző naptári években a díj kiigazítás lehetőségével nem, vagy csak részlegesen élt, akkor jogosult a díjakat az előző évek fogyasztói árindexét együttesen figyelembe véve módosítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az NMHH a Telenor díjkorrekciós opciójával kapcsolatban a HWSW megkeresésére leszögezte, hogy a hatóság álláspontja szerint a szolgáltató által bevezetni kívánt szabályok nem objektívek, nem kellően átláthatók és az előreláthatóság elvének sem felelnek meg, ahogy nem felelnek meg az előfizetői szerződések módosítására vonatkozó hatályos jogszabályoknak sem.

A Telenor végül a visszajelzések alapján visszavonta a vitatott pontokat, a március 10-től érvényes új általános szerződési feltételeit pedig az eredeti tervekhez képest az alábbi lényeges pontokon változtatta meg:

  • A díjkorrekció nem egyoldalú szerződésmódosítással, hanem úgynevezett "díjkorrekciós mechanizmussal" valósul meg,
  • A Telenor a korábbiak szerint csak opciós lehetőségként kezelt díjkorrekciót a KSH által közzétett hivatalos értesítő megjelenését követő 60 napon belül mindenképpen végrehajtja - évente egy alkalommal.

A díjkorrekció emellett

  • csak az ÁSZF-ben szereplő tarifákat használó előfizetőkre vonatkozik
  • csak a számlás ügyfelekre vonatkozik
  • csak a tarifa havidíjára vonatkozik, a kiegészítő szolgáltatások díjára és a forgalmi díjakra nem.

A január 27-én közzétett tájékoztató alapján a Telenor egyben lemondott arról is, hogy a díjkorrekciót részben vagy egészében visszamenőleges éves inflációs adatok alapján is érvényesítse, így a díjak fentiek szerinti kiigazítására első alkalommal csak a 2022. évben megállapított árindex-változás közzététele után kerülhet sor - 2023-ban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.