Szerző: Koi Tamás

2022. január 20. 09:11

Lassan dolgozza le félvezetőipari hátrányát Kína

Több mint egy évtizedre lehet szüksége Kínának arra, hogy félvezetőipari hátrányát ledolgozza, miután a 2019-től fokozatosan életbe lépő, egyre szigorúbb amerikai szankciók lényegében elvágták attól a lehetőségtől, hogy nyugati technológiát és/vagy a gyártáshoz szükséges know-how-t vásároljon magának.

Hiába öl súlyos milliárdokat a honi chipgyártás felfuttatásába, Kínának így is hosszú évekre lesz szüksége még ahhoz, hogy a legfejlettebb eljárásokkal dolgozó félvezetőgyártókkal technológiai szempontból minden tekintetben felvehesse a versenyt - nyilatkozta az IDC piackutató illetékes vezetője, Mario Morales a CNBC-nek adott interjújában.

Mindez azt jelenti, hogy a helyi piacon működő félvezetőgyártók még jó ideig nem lesznek képesek olyan összetett megoldások előállítására, melyek csúcsteljesítményű rendszerekbe - többek közt szerverekbe, PC-kbe és okostelefonokba - kerülhetnek majd, ezzel ellensúlyozva azt, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években gyakorlatilag teljesen elvágta Kínát a nyugati technológiától és a gyártáshoz elengedhetetlenül szükséges know-how -tól.

Kína technológiai lemaradását - mely Morales szerint jelenleg három, illetve négygenerációs gyártástechnológiai hátrány lehet - óriási félvezetőipari beruházásokkal kívánja a lehető leghamarabb behozni, így az ország legnagyobb félvezetőgyártója, az SMIC mellett az olyan helyi mammutvállalatok, mint az Alibaba, a Tencent és a Baidu is őrült összegeket öl fejlesztésekbe. 

semiconductor_factory

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Morales szerint a végtelen mennyiségű anyagi forrás ugyanakkor rövid távon biztosan nem elég, Kínának továbbra is nagy szüksége van a fejlett technológiával készülő félvezetők gyártásához szükséges szoftverekre és berendezésekre, melyeket szintén elvágott az országtól az Egyesült Államok.

A fentiek tükrében a piackutatónál úgy vélik, hogy a kínai félvezetőipar nagyjainak több mint egy évtizedre is szükségük lehet ahhoz, hogy a legnagyobb, nyugati technológiát használó félvezetőgyártókkal, így elsősorban a piacvezető TSMC-vel felvegyék a versenyt.

A helyi félvezetőipar számára komoly dilemma, hogy a fejlett gyártási szintet csak a kihozatali kapacitás jelentős növelésével lehet elérni tartósan, ehhez azonban egyszerűen nem elég nagy a kínai felvevőpiac, azaz az SMIC-nek és társainak európai vagy akár amerikai megrendelőket kellene találnia ahhoz, hogy nagy kihozatal mellett, gazdaságosan üzemeltethesse fejlett félvezetőipari gyártósorait - vélik az IDC-nél.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról