Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 18. 12:15

Tovább erősödött a kínai chipgyártás

Újabb csúcsokat ostromol a Kínai félvezetőgyártás: ismét félvezetős rekordot könyvelhetett el a távol-keleti nagyhatalom.

Tovább növelte belföldi chipgyártásának volumenét Kína - adta hírül a South China Morning Post. Az állami forrásokra hivatkozó lap szerint júliusban 31,6 milliárd darab különféle chipet (processzor, NAND, DRAM) állítottak elő Kínában, amely 41,3 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A termelés a megelőző hónapokban is hasonló szinten mozgott: áprilisban 28,7, májusban közel 30, júniusaban pedig 30,8 milliárd chipet gyártottak le. Ezzel együtt az idei évben összesen 203,6 milliárd darab különféle félvezetőt állított elő Kína, amely 47,3 százalékos ugrást jelent 2020 első hét hónapjához képest.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A növekedés oroszlánrészét ugyanakkor továbbra is a külföldi gyártóknak köszönheti az ország. Kínában több nagy, nemzetközi chipgyártónak is van üzeme, élen olyan meghatározó szereplőkkel, mint a Samsung, az SK Hynix, vagy épp az Intel. A három szóban forgó vállalat elsősorban különféle memóriákat, DRAM és/vagy NAND chipeket gyárt kínai üzemeiben.

fab

Ezzel párhuzamosa a hazai gyártók is igyekeznek növelni termelésüket. Ezek közül az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp) számít a legnagyobb szereplőnek. A gyártó azonban továbbra is tetemes technológiai lemaradásban van, jelenleg ugyanis a legfejlettebb eljárása 14 nanométeres csíkszélességű, amellyel maximum havi 55 000 waferes volumennel képes termelni a pekingi és sanghaji üzemekben.

A kínai gyártók növekedésének útjában többek között Amerika áll. A DigiTimes korábbi információi szerint az ország egyik ígéretes félvezetőgyártója, a NAND flashekre szakosodott YMTC (Yangtze Memory Technologies) ütemterve idén újabb több hónapos csúszást szenvedett. A forrás alapján a kényszerű halasztás hátterében az USA által felállított kereskedelmi korlátozások állnak, melyek miatt a kínai gyártó képtelen volt időben beszerezni bizonyos, a termelés beindításához nélkülözhetetlen eszközöket.

A távol-keleti ország vezetésének régóta dédelgetett célja, hogy 2025-re 70 százalékra növelje a határain belüli félvezetőellátás arányát. A SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) kínai szervezet néhány évvel ezelőtti beszámolója szerint az ország összesen nagyjából évi 250-300 milliárd dollár értékben importál különféle félvezetőket, amely összeg meghaladja Kína kőolaj behozatalának értékét. 2021 első öt hónapjában mintegy 260 milliárd darab chipet volt kénytelen importálni Kína, amely 30 százalékos gyarapodást jelent az előző év hasonló időszakához képest.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:33

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.