Szerző: Asztalos Olivér

2021. június 18. 11:31

Új csúcson a kínai chipgyártás

Új csúcsokat ostromol a Kínai félvezetőgyártás: az országban újabb rekordot ért el a legyártott chipek volumene.

Nagy mértékben növelte a belföldi chipgyártásának volumenét Kína - derül ki a South China Morning Post cikkéből. A lap állami forrásokra hivatkozva közölt adatokat az iparágból. Ez alapján csak májusban közel 30 milliárd chipet állítottak elő Kínában, amely 37,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A termelés a megelőző hónapokban is hasonló szinten mozgott: márciusban 29,1, áprilisban pedig 28,7 milliárd darab chipet gyártottak le. Ezzel együtt az idei évben összesen 139,9 milliárd különféle félvezetőt termelt Kína, amely 48,3 százalékos ugrást jelent 2020 első öt hónapjához képest.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Bár a növekedés jelentős, ennek döntő többségét külföldi cégeknek köszönheti az ország. Kínában több nagy chipgyártónak is van üzeme, élen olyan meghatározó szereplőkkel, mint a Samsung, az SK Hynix, vagy épp az Intel. A három szóban forgó vállalat elsősorban különféle memóriákat, DRAM és/vagy NAND chipeket gyárt a kínai üzemekben.

smic

Ezzel párhuzamosa a hazai gyártók is igyekeznek növelni termelésüket. Ezek közül az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp) számít a legnagyobb szereplőnek. A gyártó azonban jelentős technológiai lemaradásban van, jelenleg ugyanis a legfejlettebb eljárása 14 nanométeres csíkszélességű, amellyel maximum havi 55 000 waferes volumennel képes termelni a pekingi és sanghaji üzemekben. A vállalat ezért a 14 nanométeres és annál fejlettebb technológiáihoz egy új, havi legfeljebb 70 000 wafer megmunkálására képes üzemet épít mintegy 10 milliárd dollárnak megfelelő összegből. Ez azonban az idei év vége előtt várhatóan nem készül el, így jelenleg kénytelen részben a régebbi eljárások kárára gyártani 14 nanométeres lapkákat az SMIC.

A távol-keleti ország vezetésének régóta dédelgetett célja, hogy 2025-re 70 százalékra növelje a határain belüli félvezetőellátás arányát. A SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) kínai szervezet néhány évvel ezelőtti beszámolója szerint az ország összesen nagyjából évi 250-300 milliárd dollár értékben importál különféle félvezetőket, amely összeg meghaladja Kína kőolaj behozatalának értékét. A legfrissebb adatok szerint 2021 első öt hónapjában 260 milliárd darab chipet volt kénytelen importálni Kína, amely 30 százalékos gyarapodást jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 23:33

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!