:

Szerző: Koi Tamás

2022. január 19. 11:28

A Telenoré lett a leggyorsabb mobilnet tavaly év végére

Díjcsomagtól függetlenül minden, 5G-képes készülékkel rendelkező előfizetőjét felengedi fokozatosan terjeszkedő 5G-s mobilhálózatára a Telenor Magyarország, melynek a tavalyi év végére az lett az eredménye, hogy a cég a leggyorsabb és legkonzisztensebb hálózatok versenyében beérte, illetve meg is előzte a Magyar Telekomot az egyik legnépszerűbb crowdsourcing sebességmérő platform, az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net méréseinek összesítése alapján.

HIRDETÉS

Hazai viszonylatban új mobilnet-sebességbajnokot avatott a tavalyi utolsó negyedévben az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform, mely a felhasználók által mért adatokat összegyűjtve időről-időre közzéteszi az adott országra vonatkozó mérési statisztikákat.

A platform legfrissebb adatai alapján a Telenor Magyarország a tavalyi negyedik negyedévben beérte, illetve megelőzte a Magyar Telekomot a mobilhálózatok konzisztencia- és sebességversenyében. Az Ookla saját metrikája (több mérési adat összesítéséből összeálló Speed Score) alapján a Telenor 69,4 pontos értéket ért el a skálán, melyet 52,4 és 35,25 ponttal követett a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország.

speedtest_ookla

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x)

Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

API-meetup: Háborúk és kiberhadviselés az API-k korában (x) Ha érdekelnek a leggyakoribb támadások és a védekezés módja, gyere el június 9-i online meetupunkra!

Fontos, hogy a mérések során csak az ún. "modern chipsetes" okostelefonok által mért adatokat összegezte az Ookla, melynek célja, hogy a modernizált hálózatok valós képességeit ne fogja vissza az elavult készülékek tudása. Vélhetően ez lehetett a kulcs a Telenor év végi brillírozásához is, a cég 5G-s hálózatára ugyanis sokáig nem tudtak csatlakozni a legújabb, 5G-s iPhone-ok, melyek többnyire a készülék-sebességverseny éllovasainak számítanak (lásd lent), ám az iOS 15.1 tavaly októberi kiadásával ez a hiányosság megoldódott.

Az Ookla szerint a leggyorsabb hálózati méréseket szinte kizárólag iPhone-okkal végezték ebben az időszakban Magyarországon: a hálózati elérés sebessége alapján felállított top5-ös listán csak az Apple készülékei szerepelnek, élen a tavalyi széria három tagjával, az iPhone 13 Pro-val, az iPhone 13 Pro Max-szal és az iPhone 13 minivel.

Az Ookla a vezetékes hálózatok mérések alapján felállított sorrendjét is rendre közli, itt ugyanakkor nem történt változás az előző negyedévben, azaz a beküldött felhasználói mérések alapján a leggyorsabb hazai vezetékes szolgáltatónak továbbra is a Vodafone Magyarország számít, mely a Magyar Telekomot és a Digit előzi meg a sorban.

Május végén ismét 3 alkalommal jelentkezünk, lesz CI/CD, Flutter, és one-man-show is, ahol alaposan bemutatkozik a Tekton, a K8s natív pipeline.

:
a címlapról