Szerző: Koi Tamás

2022. január 13. 09:03

Indulhat a per a Facebook feldarabolásáról

Nem sikerült a Meta-nak elgáncsolnia az illetékes bíróságon az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC) beadványát, ezzel rövidesen kezdetét veheti az a per, melynek végkimenetelétől függően akár a WhatsAppot vagy az Instagramot is elveszítheti a Meta.

Elutasította a Meta kifogását, és tárgyalásra alkalmasnak találta az illetékes bíróság az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tavaly augusztusi beadványát, melyben a szervezet azt kéri, hogy a testület mondja ki, hogy a Facebook évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások szegmensében, illetve ezzel a helyzetével vissza is él, továbbá kötelezze a céget több részleg, illetve szolgáltatás értékesítésére. 

Az FTC és a Meta (akkor még Facebook) csörtéje még a Trump-adminisztráció idején kezdődött, 2020 decemberében, amikor a kormányszerv először fordult bírósághoz az ügyben. 

zuckerberg_security
Caption

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A szervezet első alkalommal  nem járt sikerrel, az ügyben eljáró bíró tavaly június végi döntésében közölte ugyanis, hogy az FTC beadványa nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján így per nem indítható. Az FTC ugyanakkor lehetőséget kapott a bírótól egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére.

Az átdolgozott, 80 oldalasra bővített szöveg az első változathoz képest lényegesen bővebben igyekszik alátámasztani az FTC kifogásait, emellett továbbra is arra kéri a bíróságot, hogy írja elő a Facebook számára a 2012-ben vásárolt Instagram és a 2014-ben megszerzett WhatsApp értékesítését, vagyis lényegében a cég háromtagú fő szolgáltatásportfóliójának feldarabolását.

Az ügyet eddigi szakaszában is élénk figyelemmel kísérte Washington, amit jól jelez, hogy a Fehér Ház azonnal nyilatkozott a bírói döntést követően, kiemelve, hogy az elnök korábban világosan kifejtette, hogy a technológiai iparágban élénkebb versenyhelyzetet kell teremteni.

A most következő per minden bizonnyal az egyik legjelentősebb jogi procedúra lesz az amerikai kormány és a helyi technológiai iparág viszonyát illetően, egyben a legkomolyabb kihívást képviseli a legnagyobb piaci szereplők, így köztük a Meta számára.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.