Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 23. 09:51

Újra próbálkoznak a Facebook feldaraboltatásával

Nem engedi el a Facebook torkát az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC), a szervezet másodszor is beterjesztette a cég feldarabolására vonatkozó beadványt a bíróság számára, mely első alkalommal visszadobta a keresetet.

Csütörtökön új, számos ponton kiegészített, bővített beadványt nyújtott be az illetékes kerületi bíró hivatala számára az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission - FTC), melyben azt kéri a bíróságtól, hogy a testület mondja ki, hogy a Facebook évek óta monopolhelyzetben van a közösségi szolgáltatások szegmensében, illetve ezzel a helyzetével vissza is él, továbbá kötelezze a céget több részleg, illetve szolgáltatás értékesítésére.

A mostani beadvány közvetlen folyománya, illetve javított változata annak a panasznak, melyet tavaly decemberben nyújtott be a szervezet a bírósághoz. Az ügyben eljáró bíró június végi döntésében közölte, az FTC beadványa nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján így per nem indítható. Az FTC ugyanakkor lehetőséget kapott egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére a bírótól.

ftc_khan
lina khan, az ftc elnöke

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az átdolgozott, 80 oldalasra bővített szöveg az első változathoz képest lényegesen bővebben igyekszik alátámasztani az FTC kifogásait, emellett továbbra is arra kéri a bíróságot, hogy írja elő a Facebook számára a 2012-ben vásárolt Instagram és a 2014-ben megszerzett WhatsApp értékesítését, vagyis lényegében a cég háromtagú fő szolgáltatásportfóliójának feldarabolását.

A Reuters által megszólaltatott versenyjogi szakértők szerint az FTC új panasza lényegesen megalapozottabb az elsőnél, ám ezzel együtt sincsenek benne olyan új, az ügy kimenetelét lényegesen befolyásoló megállapítások, melyek miatt a Facebooknak komolyan aggódnia kellene. 

Egy másik versenyjogi szakértő szerint a beadvánnyal ugyanaz a legfőbb probléma, mint az ügyben decemberben szintén előterjesztett, 48 amerikai állam által jegyzett kérelemnek: mivel az Instagram és a WhatsApp felvásárlása óta csaknem egy évtized, illetve nyolc év telt el, ezért nehéz megindokolni a bíróság számára, hogy miért pont most vált szükségessé a Facebook feldarabolása.

Mások úgy vélik, hogy az új beadvány egyfajta üzenet a versenyjogi szabályokra számos alkalommal fittyet hányó óriáscégek és multik számára, miszerint az új elnök, Lina Khan vezetésével az FTC nem bánik többé olyan kesztyűs kézzel a vélt jogsértőkkel, mint az előző érában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról