Szerző: Koi Tamás

2021. június 29. 11:06

Elmeszelték a feldarabolást, egekben a Facebook

Visszadobta az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság és további 48 amerikai állam beadványait a bíróság abban az ügyben, melyet a Facebook monopolhelyzetének megszüntetése érdekében indítottak a felperesek tavaly decemberben. Az FTC-nek egy hónapja van rá, hogy egy jogilag megalapozottabb anyagot terjesszen a bíróság elé.

Hétfőn a bíróság visszadobta az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, azaz FTC)  és 48 állam  keresetét, mely a Facebook monopolhelyzetének megállapítását, illetve a cég feldarabolását kérte a testülettől. A hírre a Facebook részvényei azonnal szárnyalni kezdtek a tőzsdén, a cég értéke ezzel a történelem során először lépte át az ezermilliárd dolláros álomhatárt.

A közösségi oldal ellen az FTC mellett összesen 48 állam részvételével mindjárt két eljárás is indult tavaly decemberben, egy a WhatsApp, egy pedig az Instagram felvásárlása kapcsán. Az államok és a bizottság mindkét esetben azzal vádolják a Facebookot, hogy a két platformot azért vásárolta fel, hogy azok birtokában monopol helyzetet alakítson ki a piacon, teljesen ellehetetlenítve a kisebb konkurenseket.

fbill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Míg az FTC szerint a Facebook eleinte ugyan megpróbált versenyezni az Instagrammal, végül azonban feladta a próbálkozást és a felvásárlás mellett döntött, hogy így zárja rövidre a versenyt - nem csak a két cég között, de a teljes közösségimédia-piacon.

A pert indító koalíció a közösségi óriás potenciális versenytársainak aktív ellehetetlenítésére is kitér: a beadvány szerint a vállalat egészen addig nyitva hagyja platformját a külső szolgáltatások felé, amíg azok nem jelentenek fenyegetést számára, amennyiben azonban dominanciáját veszélyeztetik, elvágja azok hozzáférését a Facebook által szolgáltatott API-khoz és adatokhoz, illetve aktívan aláássa kapcsolatát az adott riválisokkal - de hasonló sorsra jutnak azok a szereplők is, akik visszautasítják a vállalat felvásárlási ajánlatát.

Az ügyben eljáró bíró hétfői döntésében közölte, az FTC beadványa nem támasztja alá kellően azt, hogy a Facebook visszaélt volna erőfölényével a piacon, a jogilag nem megfelelően előkészített beadvány alapján így per nem indítható. Az FTC ugyanakkor július 29-ig haladékot kapott egy újabb, jogi szempontból megalapozottabb beadvány elkészítésére a bírótól.

A bíróság az államok beadványát emellett azzal utasította el, hogy túl sok idő telt el azóta, hogy a Facebook felvásárolta a WhatsAppot és az Instagramot (előbbi 2014-ben, utóbbi 2012-ben került a céghez), így azoknak korábban kellett volna élniük a jogorvoslati lehetőséggel. Utóbbi ügyben nincs lehetőség újabb indítvány benyújtására.

a címlapról