Szerző: Koi Tamás

2022. január 10. 10:01

Litvánia nyerheti Tajvan első félvezetőipari beruházását

Jelképes összegű, ugyanakkor az ország méretéhez mérten jelentős, félvezetőipari tevékenységhez köthető beruházási megállapodás küszöbén áll Tajvannal Litvánia - a két ország közeledése elsősorban a balti állam határozott tajvanbarát diplomáciájának köszönhető.

Litvánia Tajvant támogató diplomáciai gesztusainak rövidesen meglesz a pozitív hozadéka a kis balti ország számára - a mindössze 2,8 milliós lakosú állam lehet az első uniós tagország, melybe tajvani félvezetőipari beruházás érkezik. Bár a tervezett beruházás összege az óriási beruházásigényű iparágban csupán egy csepp a tengerben, a két ország küszöbön álló megállapodása kisebbfajta pofon lehet Németországnak és Franciaországnak, mely (eddig) első számú várományosa volt a tajvani tőkének.

Litvánia és Tajvani elmúlt időszakban tapasztalható közeledése az utóbbi hónapokban komoly szálkává vált Peking szemében, Kína ezért exporttilalmat léptetett életbe Litvániával szemben, mely az országban gyártott termékek exportja mellett tiltja azoknak az áruknak a behozatalát is, melyekhez bármilyen litván komponenst vagy alapanyagot használtak.

wafers

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A balti állam az így elszenvedett sérelmekért cserébe most mintegy 200 millió dollár értékű beruházási támogatásban részesülhet Tajvantól - írja riportjában a Politico. Az összeg jelentős részben valamilyen formában vélhetően az európai félvezetőgyártás beindítását vagy támogatását szolgálja majd, így ha chipgyártó üzem nem is épül Litvániában (ahhoz ekkora beruházás édeskevés), a gyártáshoz használt tetszőleges komponenseket szállíthatja a nagy európai fabnak egy balti üzem.

Az Európai Uniónak márpedig elemi érdeke, hogy az európai fab mielőbb létrejöjjön és megkezdje a termelést, az utóbbi másfél évben tapasztalható félvezetőgyártási- és logisztikai anomáliák ugyanis rendkívül kedvezőtlenül érintették az egyik legfontosabb európai ágazatot, az autóipart.

Ám míg az Egyesült Államok és a TSMC, illetve a Samsung már korábban megegyezett tízmilliárd dolláros nagyságrendű, chipgyártó-üzem létesítésére fordított beruházásról, addig az Európai Unió mindeddig nem járt sikerrel, a tárgyalások a tajvani féllel 2021-ben megfeneklettek - részben az egyes uniós tagországok részéről tapasztalható óvatos kína-politikának köszönhetően.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról