Szerző: Koi Tamás

2021. november 25. 13:01

Kelet-Európa lehet Tajvan partnere a chipgyártásban

Mégis megjelenhet Európában egy vagy több félvezető-gyártóbázis, legalábbis ennek részleteiről egyeztetett az illetékes tajvani miniszter három kelet-európai országgal.

HIRDETÉS

Az Európai Unió számára kulcsfontosságú, hogy a nemzetközösség helyben termelje meg azoknak a félvezetőknek legalább egy részét, melyeket az uniós országokban használnak fel a különféle iparági szereplők, ám az is egyre nyilvánvalóbb, hogy ez külső segítség nélkül nem fog megvalósulni. Ez a segítség a félvezető-nagyhatolomnak számító Tajvanról érkezhet, némi meglepetésre Kelet-Európa irányába.

Bár a konkrét részletek még nem ismertek, jól haladnak a kereskedelmi-diplomáciai egyeztetések három régiós országgal, Csehországgal, Szlovákiával és Litvániával az európai chipgyártás terén várható potenciális együttműködésről - jelentette be Kung Ming-hszin, a a tajvani Nemzeti Fejlesztési Tanácsot irányító miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón. 

wafer_inhands

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A miniszter múlt hónapban látogatott a fent említett három kelet-európai országba, ahol a vezetők kivétel nélkül jelezték, hogy szívesen lennének Tajvan partnerei egy európai félvezetőipari projektben, ami nyilvánvalóan elsősorban gyártókapacitás Európába helyezését jelentheti, méghozzá jó eséllyel a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) által.

A tajvani nyilatkozat ugyanakkor egyelőre inkább tekinthető egyfajta diplomáciai gesztusnak, annak viszonzásaként, hogy a három ország vakcinaszálítmányokkal támogatta a koronavírus elleni védekezést Tajvanon, míg Csehország és Litvánia a Kína felől érkező politikai és diplomáciai nyomás enyhítéséhez is hozzájárult.

Bár Brüsszel hosszú ideje igyekszik meggyőzni a tajvani érdekeltségű iparági szereplőket egy uniós chipgyártó üzem létrehozásáról, a tárgyalások eddig nem vezettek sikerre, miközben a TSMC arizonai gyára már javában épül mintegy 12 milliárd dolláros beruházásból. Az Európai Bizottság korábban nem számolt potenciális kelet-európai helyszínnel, a korábbi bizottsági elképzelések szerint Németországban vagy Franciaországban épülhetne az uniós félvezetőgyártás központjának tekintett eurofab.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 10:45

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.