Szerző: Koi Tamás

2021. november 25. 13:01

Kelet-Európa lehet Tajvan partnere a chipgyártásban

Mégis megjelenhet Európában egy vagy több félvezető-gyártóbázis, legalábbis ennek részleteiről egyeztetett az illetékes tajvani miniszter három kelet-európai országgal.

Az Európai Unió számára kulcsfontosságú, hogy a nemzetközösség helyben termelje meg azoknak a félvezetőknek legalább egy részét, melyeket az uniós országokban használnak fel a különféle iparági szereplők, ám az is egyre nyilvánvalóbb, hogy ez külső segítség nélkül nem fog megvalósulni. Ez a segítség a félvezető-nagyhatolomnak számító Tajvanról érkezhet, némi meglepetésre Kelet-Európa irányába.

Bár a konkrét részletek még nem ismertek, jól haladnak a kereskedelmi-diplomáciai egyeztetések három régiós országgal, Csehországgal, Szlovákiával és Litvániával az európai chipgyártás terén várható potenciális együttműködésről - jelentette be Kung Ming-hszin, a a tajvani Nemzeti Fejlesztési Tanácsot irányító miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón. 

wafer_inhands

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A miniszter múlt hónapban látogatott a fent említett három kelet-európai országba, ahol a vezetők kivétel nélkül jelezték, hogy szívesen lennének Tajvan partnerei egy európai félvezetőipari projektben, ami nyilvánvalóan elsősorban gyártókapacitás Európába helyezését jelentheti, méghozzá jó eséllyel a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) által.

A tajvani nyilatkozat ugyanakkor egyelőre inkább tekinthető egyfajta diplomáciai gesztusnak, annak viszonzásaként, hogy a három ország vakcinaszálítmányokkal támogatta a koronavírus elleni védekezést Tajvanon, míg Csehország és Litvánia a Kína felől érkező politikai és diplomáciai nyomás enyhítéséhez is hozzájárult.

Bár Brüsszel hosszú ideje igyekszik meggyőzni a tajvani érdekeltségű iparági szereplőket egy uniós chipgyártó üzem létrehozásáról, a tárgyalások eddig nem vezettek sikerre, miközben a TSMC arizonai gyára már javában épül mintegy 12 milliárd dolláros beruházásból. Az Európai Bizottság korábban nem számolt potenciális kelet-európai helyszínnel, a korábbi bizottsági elképzelések szerint Németországban vagy Franciaországban épülhetne az uniós félvezetőgyártás központjának tekintett eurofab.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.