Szerző: Koi Tamás

2021. november 25. 13:01

Kelet-Európa lehet Tajvan partnere a chipgyártásban

Mégis megjelenhet Európában egy vagy több félvezető-gyártóbázis, legalábbis ennek részleteiről egyeztetett az illetékes tajvani miniszter három kelet-európai országgal.

HIRDETÉS

Az Európai Unió számára kulcsfontosságú, hogy a nemzetközösség helyben termelje meg azoknak a félvezetőknek legalább egy részét, melyeket az uniós országokban használnak fel a különféle iparági szereplők, ám az is egyre nyilvánvalóbb, hogy ez külső segítség nélkül nem fog megvalósulni. Ez a segítség a félvezető-nagyhatolomnak számító Tajvanról érkezhet, némi meglepetésre Kelet-Európa irányába.

Bár a konkrét részletek még nem ismertek, jól haladnak a kereskedelmi-diplomáciai egyeztetések három régiós országgal, Csehországgal, Szlovákiával és Litvániával az európai chipgyártás terén várható potenciális együttműködésről - jelentette be Kung Ming-hszin, a a tajvani Nemzeti Fejlesztési Tanácsot irányító miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón. 

wafer_inhands

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A miniszter múlt hónapban látogatott a fent említett három kelet-európai országba, ahol a vezetők kivétel nélkül jelezték, hogy szívesen lennének Tajvan partnerei egy európai félvezetőipari projektben, ami nyilvánvalóan elsősorban gyártókapacitás Európába helyezését jelentheti, méghozzá jó eséllyel a világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) által.

A tajvani nyilatkozat ugyanakkor egyelőre inkább tekinthető egyfajta diplomáciai gesztusnak, annak viszonzásaként, hogy a három ország vakcinaszálítmányokkal támogatta a koronavírus elleni védekezést Tajvanon, míg Csehország és Litvánia a Kína felől érkező politikai és diplomáciai nyomás enyhítéséhez is hozzájárult.

Bár Brüsszel hosszú ideje igyekszik meggyőzni a tajvani érdekeltségű iparági szereplőket egy uniós chipgyártó üzem létrehozásáról, a tárgyalások eddig nem vezettek sikerre, miközben a TSMC arizonai gyára már javában épül mintegy 12 milliárd dolláros beruházásból. Az Európai Bizottság korábban nem számolt potenciális kelet-európai helyszínnel, a korábbi bizottsági elképzelések szerint Németországban vagy Franciaországban épülhetne az uniós félvezetőgyártás központjának tekintett eurofab.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 04:51

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.