Szerző: Koi Tamás

2022. január 4. 09:50

Lezárult a Digi adás-vételi tranzakciója

Ahogy az az ünnepek alatt előre látható volt, gyorsított ütemben lezárulhatott a 4iG és a Digi Távközlési Kft. román tulajdonosa közt létrejött adás-vételi megállapodás alapján a Digi akvizíciója. A cég tulajdonosa hétfőtől a 4iG.

Hétfőtől új tulajdonosa van a Digi Távközlési Kft-nek és leányvállalatainak, miután a márciusban bejelentett szándéknyilatkozat alapján létrejött adás-vételi szerződés pénzügyi teljesítése megtörtént. Mivel a tranzakciót karácsony előtt a kormány nemzetstratégiai jelentőségű ügyletté nyilvánította, ezért minden további adminisztratív akadály elhárult az elől, hogy a mobil- és vezetékes hálózattal egyaránt rendelkező távközlési cég új tulajdonoshoz kerüljön. A tranzakció értéke 625 millió euró, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi vállalatfelvásárlása. 

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében 2022 első negyedévében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja hazai és nyugat-balkáni telekommunikációs érdekeltségeit, mellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A 4iG a sikeres Digi akvizícióval és Antenna Hungária tranzakcióval a legnagyobb telekommunikációs vállalatok közé lép Magyarországon, illetve egy új, budapesti központtal működő regionális távközlési csoportot hoz létre. 

digi_hq

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Digi országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió előfizetéssel (RGU) rendelkezik. A Digi által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul. A Digi Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 2.700 főt. Az elmúlt évben a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A Digi 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

A szolgáltató tulajdonosváltásával a 4iG Nyrt. csatlakozik a kiterjedt országos (optikai) gerinchálózattal rendelkező hazai távközlési cégekhez, emellett a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország mellett egyedüliként rendelkezik olyan spektrumlicencekkel, melyek segítségével kereskedelmi mobilszolgáltatást üzemeltethet.

A szakmát és az előfizetőket most az egyik legélénkebben foglalkoztató kérdés az, hogy a 4iG mihez tud kezdeni a tulajdonába került mobilinfrastruktúrával, melyen a jelenleg rendelkezésre álló korlátos spektrumerőforrások miatt nem tud a versenytársakhoz mérhető minőségű szolgáltatást nyújtani, sem a hálózati kapacitást, sem a lefedettséget illetően.

A cégvezetés korábbi nyilatkozatai alapján a fenti problémára további partneri együttműködés(ek), illetve akvizíciós lépések jelenthetik a választ, de az sem zárható ki teljesen, hogy a 4iG elengedi a mobilos üzletág kezét, attól függően, hogy az előbbi két forgatókönyv közül van-e reális esély bármelyik megvalósulására.

A Digi új vezetése mindenesetre rendkívül ambíciózus célokat tűzött ki maga elé. Papp-Gerlei Gyöngyvér, a cég új vezérigazgatója az akvizíció lezárását követően kijelentette, elsődleges cél, hogy Magyarország első számú távközlési vállalatát hozzák létre, mely néhány éven belül a régióban is "vezető szereplővé" válhat. Mindez a korábban bejelentett, az Antenna Hungária által képviselt szuperholdingon keresztül valósulhat meg, melybe a 4iG az összes távközlési érdekeltségét (beleértve a montenegrói és albán leányvállalatokat) beapportálja, cserébe irányítást szerez az állami tulajdonú infrastruktúra- és szolgáltatócégben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról