Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 25. 16:54

Irányítást szerezhet a 4iG az Antenna Hungáriában

Közösen hozza létre Magyarország egyik legnagyobb távközlési és telekommunikációs infrastruktúra holdingját a 4iG Nyrt. és az állami kézben lévő Antenna Hungária. A szándéknyilatkozat alapján a magáncég az összes meglévő és megszerzés alatt lévő távközlési érdekeltségét apportálja az Antenna Hungáriába, melyért cserébe az részvényekkel fizet.

Szerdán együttműködési megállapodást kötött egymással az Antenna Hungária Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a kormányközeli üzleti körök által irányított 4iG Nyrt., melynek célja egy távközlési "szuperholding" létrehozása. A felek szándéka, hogy a céggel versenyképes piaci szolgáltatásokat hozzanak létre, illetve "kellő súllyal képviseljék a nemzeti érdekeket" az iparágon belül - áll a 4iG által nem sokkal tőzsdezárás előtt kiadott sajtóközleményben.

20% - MARADHAT?

A ma bejelentett megállapodás értelmében a tőkepiaci társaság tulajdonába került, illetve kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az Antenna Hungária Zrt.-be, amiért az részvényekkel fizet cserébe. A tranzakciókkal a 4iG többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában (a megállapodás szerint az államnak továbbra is marad minimum 20%-nyi tulajdonrésze a cégben).

A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan, az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az AH Zrt. átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak majd.

4ig

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak. A vállalat az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon. A társaság 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország és Telenor Real Estate, CETIN Hungary), a folyamatban lévő akvizíció lezárását követően pedig a tulajdonába kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is.

Az állami vállalat emellett jelentős szolgáltatásokkal van jelen a rendezvényszervezés, műsorgyártás, műsorterjesztés, távközlés, műholdas kommunikáció, illetve a távközléshez kapcsolódó IT szolgáltatások területén. Az AH Zrt. az egyik legsikeresebb hazai tulajdonban lévő információ-technológiai cégként folyamatosan saját hálózatokat, megoldásokat és szolgáltatásokat épít ki, így komoly saját infrastruktúrával rendelkezik.

A 4iG több mint 25 éve van jelen az iparági, és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, továbbá a cégcsoport a telekommunikáció, illetve műholdas kommunikáció terén is folyamatosan bővíti érdekeltségeit (CarpathiaSat, Hungaro DigiTel) és szolgáltatásait.

A tőkepiaci társaság idén tavasszal az Antenna Hungáriával közös expanziós stratégiát, valamint jelentős magyarországi és nemzetközi akvizíciókat jelentett be, melyek sikeres lezárásával a 4iG rövid időn belül az informatika mellett a távközlési iparág egyik meghatározó szereplőjévé válhat. A 4iG távközlési és telekommunikációs portfoliójában az apport által érintett társaságok körét többek között a folyamatban lévő akvizíciók, továbbá az Antenna Hungária Zrt. vagyonértékelésének eredménye is meghatározza majd.

Ilyen, még nem lezárult akvizíció lehet a 4iG részéről a Digi Communications NV. magyarországi leányvállalatának, a Digi Távközlési Kft-nek a megszerzése, melyről tavasszal írtak alá szándéknyilatkozatot a felek, illetve a Telenor Montenegro 100%-os tulajdonrészének megvásárlása a cseh PPF Csoporttól. A felek szándékai szerint mindkét tranzakció még az ősszel lezárulhat.

SZUPERNEMZETI SZUPERHOLDINGOK

A 4iG júniusban jelentette be, hogy megkezdi a stratégiai fókuszterületeihez illeszkedő holdingstruktúra kialakítását, melynek alapját három nagy szervezeti egység képezi majd: az informatika, a telekommunikáció és a távközlési infrastruktúra, valamint az űripar. A cégcsoport sikeres átalakulása, valamint a gyors növekedésből adódó feladatok hatékony kezelése érdekében a 4iG Nyrt. úgy határozott, hogy a terület és a folyamatok irányítását önálló vezetőre bízza.

A döntésnek megfelelően vezérigazgató-helyettesként a jövőben Linczényi Aladin igazgatósági tag felel a holdingszervezet kialakításáért és a fejlődési stratégia végrehajtásáért. A cégcsoport vezetésébe most érkező Tápai Tamás általános vezérigazgató-helyettesként pedig, a 4iG IT szervezeti egységének napi operatív irányítását végzi majd. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról