Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Önvezető autók szoftverbiztonságát ellenőrizné a BlackBerry

Habók Lilla, 2018. január 16. 13:24

Még jobban szeretné megismertetni magát a BlackBerry az önvezető autós piacon, ezért a járművek szoftverének biztonságát ellenőrző felhőalapú rendszert fejlesztett.

hirdetés

Új terméket fejlesztett a BlackBerry az autóiparban a szoftverek biztonsági hibáinak felderítésére Jarvis elnevezéssel - jelentette be John Chen vezérigazgató a North American International Automotive Show-n. A telefonjairól megismert gyártó már évek óta fejleszti a QNX operációs rendszert az autók számára és aktívan igyekszik jelen lenni az önvezetős járművek szoftvereinek fejlesztésében is. Úgyhogy az újonnan bejelentett biztonsági megoldás egy újabb próbálkozás, hogy a BlackBerry neve ismerősebb legyen az önvezető autós piacon. Azonban a vállalat hozzáteszi, hogy az autóiparon kívül a termék alkalmazható például az egészségügyben, az ipari automatizálásban vagy a repülőipari fejlesztésekben is, tehát ezeken a területeken is várható a megjelenése.

A felhőalapú Jarvis rendszer automatikusan képes feltárni a kódban lévő sebezhetőségeket, és figyelmeztetni az autógyártókat a szoftveres biztonsági résre még mielőtt azok az autókba kerülnének - állítja a vállalat. Az önvezető járműveknél az egyik legnagyobb félelmet az jelenti, hogy a támadók akár távolról is képesek lehetnek átvenni az irányítást az autókon, mint ahogy azt például egy korábbi Tesla-sebezhetőség mutatta. A BlackBerry ezt a fajta hibalehetőséget igyekszik kiküszöbölni az új megoldásával, amelyhez a telefonok biztonsági védelmében szerzett tapasztalatait is felhasználta.

black_berry_jarvis

A termék az OEM-ek és a teljes szoftver ellátási lánc igényeit próbálja majd kielégíteni a közlemény szerint, de csak a rendszer tényleges használata után kell majd fizetni "pay-as-you-go" modellben. A gyártók online férhetnek hozzá a Jarvishoz, és API-kon keresztül integrálhatják a meglévő fejlesztéshez. A szoftverkészítés bármely szakaszában dashboard felületen ellenőrizheti a gyártó a kódot a sebezhetőség elkerülése érdekében. Továbbá azt is, hogy a szoftver megfelel-e az iparági szabványoknak, mint például a MISRA vagy a CERT, de emellett egyedi szabályok is meghatározhatók és a megvalósulás nyomon követhető.

A tesztelést már elkezdte a vállalat a legnagyobb autógyártókkal közül "néhánnyal", mint például a Tata Motors Jaguar Land Rover egységével. A gyártó vezérigazgatója, Ralf Speth egyelőre pozitívan nyilatkozott a termékről, amely állítása szerint a biztonsági hibák kiértékelését a termék 30 napról 7 percre csökkenti - a BlackBerry kommunikációjában ez "közel valós idejű" elemzésként jelenik meg.

A BlackBerry autóipar iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az utóbbi időben számos más nagyvállalattal kötött megállapodást ezen a területen, mint például a Delphi Automotive, Nvidia vagy Qualcomm. Legutóbb év elején jelent meg egy közlemény a kínai internetes keresőóriás Baiduval kötött egyezségről, mely szerint a kínai vállalat által tavaly áprilisban bejelentett Apollo önvezető technológiai platformnak a QNX lesz az operációs rendszere. A bejelentés hatására a részvényárfolyam 13 százalékkal emelkedett, és így olyan magasra repült, amire az utóbbi négy évben nem volt példa.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.