:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 2. 11:45

Hároméves termékkel enyhíti a videókártyás hiányt az Nvidia

Jobb híján egy előző generációs termékkel próbálja enyhíteni a PC-s videókártyák piacán tomboló készlethiányt az Nvidia.

A szinte épp három éve bemutatott GeForce RTX 2060 azonban egy fokkal erősebb specifikációkkal jelenik meg újra, az Nvidia ugyanis az előző két variáns 6 és 8 gigabájtos memóriakapacitása helyett 12 gigabájt GDDR6-ot pakol a TU104-es GPU mellé. Bár ezzel be kell majd érni az RTX 2060 Supernél 25 százalékkal alacsonyabb, 336 GB/s-os sávszélességgel, a kapacitás 50 százalékkal nagyobb lesz, amely bizonyos játékoknál többet nyomhat a latba.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A memória kapacitásával párhuzamosan 185 wattra nő az új kiadás TDP-je, amely ezzel az értékkel még mindig a jelenlegi középkategóriába sorolható. Ennél jelen helyzetben sokkal fontosabb paramétert jelent az ár, amiről egyelőre sajnos nem adott meg semmilyen információt. A 2019. január 7-én megjelent eredeti RTX 2060-ért nettó 350 dollárt kért a cég, ám jelen helyzetben sajnos erősen kétséges, hogy az újjáélesztett variánshoz végül ilyen kedvező áron lehet majd hozzájutni a kiskereskedésekben.

rtx_2060

A különféle videókártyák ugyanis még mindig keresettek kriptobányász körökben. Bár Kína nyár elején betiltotta a bányászatot, ez csak ideiglenesen volt hatással a keresletre. A nagy bányászok időközben elköltöztették felszerelésüket más országokba, ezzel párhuzamosan pedig a videókártyákkal jellemzően kitermelt Ethereum árfolyama is normalizálódott: a júniusban és júliusban regisztrált 1800-2000 dolláros mélypont már a múlté, jelenleg ugyanis 4500 dollár környékén mozog a második legnagyobb piaccal rendelkező kriptodeviza árfolyama.

A bő egy hónappal ezelőtti statisztikák szerint az AMD termékei 101, az Nvidiáéi pedig 88 százalékkal vannak az ajánlott végfelhasználói ár felett. Az újabb áremelkedési hullám augusztus elején indult. Ekkor még "csak" 50-60 százalékkal az ajánlott ár (MSRP) felett mozogtak az összegek. Az azóta eltelt néhány hónap során fokozatosan emelkedtek az árak, a trendnek pedig valószínűleg csak az ünnepi szezont követően lesz vége.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.