:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 16. 14:48

Olcsóbb SSD-ket hozhat a jövő év eleje

Számottevő, 10-15 százalékos ármérséklődést vár a NAND flash chipek piacán jövő év elejére a TrendForce.

A piackutató szerint átlagosan legfeljebb 10-15 százalékos lehet majd a mérséklődés. A TrendForce elemzése alapján a várható csökkenés hátterében elsősorban az ilyenkor megszokott szezonális trendek állnak. Az okostelefonok mellett számos szórakoztató elektronikai eszközre is csökken majd a kereslet, amely túlkínálatot eredményez az SSD-k egyik főkomponensének számító NAND flash chipek piacán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PC-gyártók november eleje óta megerősítették a kliens SSD-kre vonatkozó egyes megrendeléseiket, köszönhetően annak, hogy a számítógépek összeállításához szükséges egyéb komponensek ellátása az utóbbi időben érezhetően javult. A megrendelések teljesítésével a NAND flash gyártók még viszonylag alacsonyan tarthatják raktárkészleteiket, ezért jelenleg a vártnál kisebb az árak csökkentésére irányuló nyomás. A jövő év első negyedévében azonban már elkerülhetetlen lesz a mérséklés - közli a TrendForce.

nand

A 2022-ben várhatóan fokozatosan javul majd a különféle alkatrészek ellátása, mely alól a NAND flashek sem képeznek majd kivételt. A TrendForce szerint emiatt a túlkínálat szinte folyamatos lesz, vagyis a a NAND flash chipek és az azokat nagyobb mennyiségeben alkalmazó termékek árai folyamatosan csökkenhetnek. A lendület egészen a harmadik negyedévig, vagyis nyár végéig valószínűleg kitart majd, amennyiben addig semmilyen váratlan esemény nem történik.

Ami a NAND chipek árának idei alakulását illeti, a piackutató megjegyzi, hogy a gyártók sikerrel álltak át a magasabb bitsűrűséget eredményező többrétegű lapkákra. Ez a kínálat növekedését eredményezte, amit tetézett, hogy a különféle termékek (pl. a már említett PC-khez) összeállításhoz nem volt elegendő egyéb komponens, ami közvetetten korlátozta a NAND-ok eladásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.