Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 15. 11:50

Jövőre folytatódik a memóriaárak csökkenése

A TrendForce friss adatai szerint 2022 első negyedévében folytatódhat az ármérséklődés a memóriapiacon.

A piackutató szerint a jövő év első három hónapjában átlagosan 8-13 százalékkal mérséklődhetnek a különféle memóriák árai, mintegy folytatva az aktuális negyedévben tapasztalható trendet. A legnagyobb mértékben a szerverekbe és okostelefonokba szánt különféle DRAM-ok ára csökkenhet: a TrendForce szerint ezeken a piacon 8-13 százalékos mérséklődés várható. A PC-kbe szánt modulok és chipek ára típustól függően 3-10 százalékkal mérséklődhet majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A TrendForce szerint míg a Chromebookok értékesítései érezhetően csökkentek, a drágább (Windowst és macOS-t használó) notebookok iránti kereslet azonban továbbra is erős. Ezen felül bizonyos, korábban hiánycikknek számító komponensek szállítási ideje csökkent, melynek hála az OEM-ek jelenleg több gépet tudnak összeállítani. Ezért a notebookok negyedéves eladásai az utolsó negyedévben várhatóan felülmúlják majd a korábbi várakozásokat, ami a memóriák értékesítéseire is pozitív hatással van.

Mindez azonban kevéssé befolyásolhatja majd a jövő évi első negyedéves igényeket. Az év eleje szezonálisan gyenge eladásokat produkál, habár a TrendForce szerint jelenleg az OEM-ek  a korábbinál kisebb memóriás raktárkészlettel rendelkeznek. Ehhez azonban hozzájön, hogy a memóriagyártók kapacitásuk egy részét az okostelefonos DRAM-okról a PC-s memóriák felé fordították, amely növeli majd a kínálatot, az ármérséklődés felé billentve a mérleget.

drams

Bár egyes tényezők némi lendületet adhatnak az áremelkedésnek, ezek valószínűleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy az árak végül felfelé induljanak el. Ennek megfelelően a DDR4-es memóriák esetében 5-10, a DDR5-ös termékeknél pedig 3-8 százalékos csökkenés várható 2022 első negyedévben, habár utóbbiaknál vélhetően nem lesz majd érezhető a mérséklődés, hisz a termékek árát jelenleg más komponensek hiánya befolyásolja.

A PC-s memóriákkal együtt csökkenhet majd a szerverekbe szánt modulok ára. A kutatócég szerint ezen a piacon legfeljebb 8-13 százalékkal süllyedhetnek majd alacsonyabbra az árak. A nagy felhőszolgáltatók jelenleg 6-9 hétre elegendő készlettel rendelkeznek, amely bár alacsonyabb a pár hónappal korábbitól, még mindig elegendőnek tekinthető. A TrendForce szerint a nagy vásárlók jelenleg az árak mérséklődésére várnak, a prognózisok szerint nem alaptalanul. A piackutató ezért arra számít, hogy a szerverekbe szánt DRAM-ok ára végül 8-13 százalékkal csökken majd az első negyedében, amely várhatóan a jövő év legnagyobb mértékű mérséklődése lesz.

A piackutató elvárása alapján hasonló mértékben, azaz 8-13 százalékkal csökkenhet az okostelefonokba és táblagépekbe szánt memóriák ára is. Az év első negyedéve ezen a piacon jellemzően gyenge eladásokat produkál, ezért a gyártók többsége jelentősen visszavágta az év első három hónapjára szóló megrendelését.

A TrendForce szerint csak a videókártyákhoz (és bizonyos konzolokhoz) szükséges DRAM-ok piacán nem várható semmiféle csökkenés. Ennek hátterében a különféle termékek iránti folyamatosan magas igénynek állnak, ami jelen állás szerint még jó darabig nem is fog megváltozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról