:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 9. 12:07

Új memóriával lehetnek jobbak az okostelefonok

Nagyobb sávszélességet és alacsonyabb fogyasztást ígér az LPDDR5X, amellyel úgy lehetnek gyorsabbak az eszközök, hogy közben az akkus üzemidejük javul.

A Samsung első generációs fejlesztése 8,5 Gbps-es tempót kínál, ami csatornánként 32 GB/s sávszélességet jelent. Ezzel együtt a disszipáció, vagyis köznyelven a fogyasztás is csökkent, az LPDDR5-höz képest mintegy 20 százalékkal. A dél-koreai gyártó szerint a 14 nanométeres csíkszélességnek, illetve a fejlett tokozási eljárásoknak hála már akár 32 darab lapka is befér egyetlen chipbe, amely 64 gigabájtos kapacitást eredményez.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az LPDDR5X a bő három éve bemutatott, azóta pedig már széles körben alkalmazott LPDDR5-re alapozik. Az effektív órajel mellett a legfőbb különbséget a csatornánkénti memóriabankok száma jelenti: míg az LPDDR5-nél 8 vagy 16 lehet az érték, addig az LPDDR5X-nél fixen 16 a bankok száma, maximalizálva az átviteli sebességet.

lpddr5x

Az LPDDR5X másik fontos fejlesztése a disszipáció csökkentésére irányul. A mérséklődés útján az LPDDR5 nagy lépést tett meg, a VDDQ I/O feszültségértéke ugyanis jelentősen, 1,1-ről 0,6 voltra csökkent, közel felezve a kifejezetten energiatakarékos LPDDR4X értékét. Az alapértelmezett magfeszültség 1,1 volt maradt, ám a gyártók már ez alá is bemehetnek. A Samsung ennek mérséklésével érhette el a 20 százalékos csökkenést, habár arról egyelőre nincs publikus adat, hogy az LPDDR5X pontosan mennyivel megy az 1,1 voltos küszöb alá.

Az LPDDR5X-nek hála úgy nőhet majd tovább a mobileszközök (okostelefon, tablet stb.) akkumulátoros üzemideje, hogy közben azok számítási teljesítmény is pozitív irányba mozdul el. Minderre azonban még bő egy évet biztosan várni kell, jelen állás szerint ugyanis legkorábban 2023-ban kerülhetnek piacra LPDDR5X memóriával szerelt termékek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.