Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 13. 13:37

Jönnek a Samsung legújabb memóriái

Erőforrásokat nem kímélve fejleszt a Samsung, hogy megőrizhesse vezető helyét a memóriapiacon.

Friss közleménye szerint a chipgyártó sikerrel implementálta a logikai áramköröknél pár éve már alkalmazott EUV eljárást, melynek hála az eddiginél gyorsabb és hatékonyabb memóriák jöhetnek. A Samsung D1a kódnevű gyártástechnológiája a 14 nanométeres csíkszélességgel kombinálja az eljárást, melynek gyümölcse egy DDR5-7200 szabványú memóriachip lesz.

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

Az extrém ultraibolya fény bevetésének nagy jelentősége van, ezzel ugyanis biztosítható a további csíkszélesség-csökkentés, mely a logikai áramkörök mellett a memóriáknál is óriási jelentéséggel bír. Az EUV hátránya, hogy jelentősen növeli a waferek megmunkálásához szükséges időt, ezzel pedig a gyártási költségeket.

wafer

Nem véletlen, hogy a Samsung elsőként a DDR5-ös gyártásban vezeti be az eljárást, az új memóriákat ugyanis még jó darabig viszonylag alacsony volumenben szállítják, meglehetősen magas felár mellett. A gyártósorokról lekerülő chipeket elsőként szerverekbe szánt regiszteres (RDIMM) memóriamodulok formájában értékesíti majd a Samsung.

A gyártó már korábban bejelentette, hogy fejlesztésének csúcsát egy 512 gigabájtos modul jelenti majd, amely 7200 MHz-es effektív órajelre képes. Ilyen frekvencia mellett, rendkívül magas, 56 GB/s-os (elméleti) átviteli sebességre lesz képes egyetlen modul. A Samsung ígérete szerint a termék még az év vége előtt tömegtermelésbe kerül, így jövőre már bizonyosan megvásárolható lesz a fél terabájtos RDIMM.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 28. 16:12

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.