Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 13. 13:37

Jönnek a Samsung legújabb memóriái

Erőforrásokat nem kímélve fejleszt a Samsung, hogy megőrizhesse vezető helyét a memóriapiacon.

Friss közleménye szerint a chipgyártó sikerrel implementálta a logikai áramköröknél pár éve már alkalmazott EUV eljárást, melynek hála az eddiginél gyorsabb és hatékonyabb memóriák jöhetnek. A Samsung D1a kódnevű gyártástechnológiája a 14 nanométeres csíkszélességgel kombinálja az eljárást, melynek gyümölcse egy DDR5-7200 szabványú memóriachip lesz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az extrém ultraibolya fény bevetésének nagy jelentősége van, ezzel ugyanis biztosítható a további csíkszélesség-csökkentés, mely a logikai áramkörök mellett a memóriáknál is óriási jelentéséggel bír. Az EUV hátránya, hogy jelentősen növeli a waferek megmunkálásához szükséges időt, ezzel pedig a gyártási költségeket.

wafer

Nem véletlen, hogy a Samsung elsőként a DDR5-ös gyártásban vezeti be az eljárást, az új memóriákat ugyanis még jó darabig viszonylag alacsony volumenben szállítják, meglehetősen magas felár mellett. A gyártósorokról lekerülő chipeket elsőként szerverekbe szánt regiszteres (RDIMM) memóriamodulok formájában értékesíti majd a Samsung.

A gyártó már korábban bejelentette, hogy fejlesztésének csúcsát egy 512 gigabájtos modul jelenti majd, amely 7200 MHz-es effektív órajelre képes. Ilyen frekvencia mellett, rendkívül magas, 56 GB/s-os (elméleti) átviteli sebességre lesz képes egyetlen modul. A Samsung ígérete szerint a termék még az év vége előtt tömegtermelésbe kerül, így jövőre már bizonyosan megvásárolható lesz a fél terabájtos RDIMM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról