:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 22. 12:07

Az AMD az idei év legnagyobb nyertese

Az idei forgalomnövekedésük szerint rangsorolta a félvezetőipari szereplőket az IC Insights. A sort az AMD vezeti, miközben a legnagyobb riválisnak számító Intel csak a ranglista végére fért be.

Az x86-os processzorairól, valamint GPU-iról ismert AMD mintegy 65 százalékkal növelte forgalmát 2020-hoz képest, mely tetemes ugrás elég volt a rangsor első helyéhez. Mindez az elmúlt negyedévekben jelentett számok fényében már nem meglepő. A chiptervező alig néhány hete publikálta harmadik negyedéves eredményeit, amely szerint a bevétel 54 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra ugrott. A nyereség ennél is nagyobb mértékben, 137 százalékkal nőtt, 923 millió dollárt hagyva az AMD kasszájában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az idei év másik nagy nyertese az okostelefonos alkalmazásprocesszorairól ismert MediaTek. A tajvani tervezőcég kereken 60 százalékkal növelte forgalmát 2020-hoz képest. Az elmúlt hónapok hírei tükrében már ez sem akkora meglepetés, a MediaTek ugyanis átvette a mobilos chipek piacának vezető pozícióját a rivális Qualcommtól. A vállalat ugyanis egyetlen év leforgása alatt 65 százalékkal (illetve 17 százalékponttal) tudta növelni részesedését a piacon, melynek hála most nagyjából 40-45 százalékkal vezet. Érdekesség, hogy a hasonló méretű MediaTek és az AMD épp az idei évben kötött partnerséget, melynek értelmében közösen fejlesztenek vezeték nélküli hálózati megoldásokat.

ic_ins

A dobogó legalsó fokára az Nvidia fért be. A tervezőcég szintén remek negyedéveket tudhat maga mögött. Az előző héten publikált számok alapján a vállalat forgalma 7,1 milliárd dolláron állt meg, amely kereken 50 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi időszak bevételét. Amennyiben ez nem lenne elég, az nyereség még nagyobb mértékben, mintegy 84 százalékkal lőtt ki, közel 2,5 milliárd dollárra repítve fel a profitot.

Az AMD és az Nvidia riválisának is számító Intel csak a lista utolsó előtti helyére fért be. Az IC Insights adatai szerint a chipgyártó forgalma gyakorlatilag stagnál az idei évben, legalábbis erről árulkodik az 1 százalékos mérséklődés. A sor végére a japán Sony került, melynek forgalma 3 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról