Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 22. 12:07

Az AMD az idei év legnagyobb nyertese

Az idei forgalomnövekedésük szerint rangsorolta a félvezetőipari szereplőket az IC Insights. A sort az AMD vezeti, miközben a legnagyobb riválisnak számító Intel csak a ranglista végére fért be.

HIRDETÉS

Az x86-os processzorairól, valamint GPU-iról ismert AMD mintegy 65 százalékkal növelte forgalmát 2020-hoz képest, mely tetemes ugrás elég volt a rangsor első helyéhez. Mindez az elmúlt negyedévekben jelentett számok fényében már nem meglepő. A chiptervező alig néhány hete publikálta harmadik negyedéves eredményeit, amely szerint a bevétel 54 százalékkal, 4,3 milliárd dollárra ugrott. A nyereség ennél is nagyobb mértékben, 137 százalékkal nőtt, 923 millió dollárt hagyva az AMD kasszájában.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az idei év másik nagy nyertese az okostelefonos alkalmazásprocesszorairól ismert MediaTek. A tajvani tervezőcég kereken 60 százalékkal növelte forgalmát 2020-hoz képest. Az elmúlt hónapok hírei tükrében már ez sem akkora meglepetés, a MediaTek ugyanis átvette a mobilos chipek piacának vezető pozícióját a rivális Qualcommtól. A vállalat ugyanis egyetlen év leforgása alatt 65 százalékkal (illetve 17 százalékponttal) tudta növelni részesedését a piacon, melynek hála most nagyjából 40-45 százalékkal vezet. Érdekesség, hogy a hasonló méretű MediaTek és az AMD épp az idei évben kötött partnerséget, melynek értelmében közösen fejlesztenek vezeték nélküli hálózati megoldásokat.

ic_ins

A dobogó legalsó fokára az Nvidia fért be. A tervezőcég szintén remek negyedéveket tudhat maga mögött. Az előző héten publikált számok alapján a vállalat forgalma 7,1 milliárd dolláron állt meg, amely kereken 50 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi időszak bevételét. Amennyiben ez nem lenne elég, az nyereség még nagyobb mértékben, mintegy 84 százalékkal lőtt ki, közel 2,5 milliárd dollárra repítve fel a profitot.

Az AMD és az Nvidia riválisának is számító Intel csak a lista utolsó előtti helyére fért be. Az IC Insights adatai szerint a chipgyártó forgalma gyakorlatilag stagnál az idei évben, legalábbis erről árulkodik az 1 százalékos mérséklődés. A sor végére a japán Sony került, melynek forgalma 3 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 06:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.