:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 10. 13:39

Ismét a Samsung felé kacsintgat az AMD

A J.P. Morgan szerint a GlobalFoundries és a TSMC után a Samsung félvezetős bérgyártórészlegével is leszerződhet az AMD.

A forrás állítja, az x86-os tervezőcég a dél-koreaiak 4 nanométeres csíkszélességére építheti egyes következő generációs termékeit. A J.P. Morgan szerint ez elsősorban a Chromebookba szánt processzorokat jelentheti, később azonban bizonyos GPU-k is a Samsung műhelyében készülhetnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Kutatásaink szerint az AMD valószínűleg a Samsung 4 nanométeres csíkszélességéhez tervezi az egyik 2022-es Chromebook CPU-ját, melynek tömeggyártása 2022 végén kezdődhet. A több beszállítós stratégia oka, hogy a TSMC-nek nincs kellő szabad kapacitása a szerényebb nyereségű termékek gyártásához" - írta Gokul Hariharan, a J.P. Morgan elemzője az ügyfeleknek szóló levelében.

wafers

A Samsung 4LPP (ez a második generációs 4 nm) eljárása ugyanakkor azt igényelné, hogy az AMD újratervezze az érintett CPU-s és GPU-s áramköröket, ami egy ennyire fejlett eljárásnál meglehetősen költséges feladat. Ehhez hozzájön, hogy a Chromebook-piac épp zsugorodik, így nem világos, hogy a projekt pénzügyileg mennyire érné meg a cégnek. Az elemzők ezért úgy vélik, hogy az AMD a jövőben néhány GPU-jának gyártásához is a Samsung kapacitását használná, így költségek egy részé több chipdizájnra oszlana el.

"Úgy véljük, hogy az AMD 2023/2024-ben átvisz majd néhány projektet (valószínűleg GPU-kat) a Samsung 3 nm-es technológiájára, de a fontosabb termékek túlnyomó többsége (CPU-k szerverek, mobil és asztali PC-k számára) valószínűleg a TSMC 3 nanométeres fejlesztésén készülnek majd 2023-2024 környékén" - áll a jelentésben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.