Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 26. 14:00

Emeli a Radeonok árát az AMD

A gyártópartnerek 10 százalékkal magasabb árakon kapják majd az AMD legújabb szériás GPU-it, köszönhetően a bérgyártó oldaláról érkező áremelésnek.

A lépés tehát az RX 6000-es sorozatba illeszkedő chipeket érinti, amelyek ezzel 20-40 dollárral többért kapnak majd a gyártópartnerek. Bár az AMD egyelőre nem erősítette meg a hír, a lépés mögött a TSMC nyárvégi áremelése áll.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy arról augusztusban beszámoltunk a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója a kereslet-kínálati arányok jelentős elbillenése miatt 2022 elejétől magasabb árakon termeli a különféle chipeket. Az áremelés nem minden terméket egyformán érintően. Így a fejlettebb gyártástechnológiával készülő, összetett chipek (jellemzően okostelefonokba kerülő rendszerchipek, modemek, illetve PC-khez fejlesztett különféle processzorok) előállításának ára átlagosan százalékot, még a kevésbé összetett, egyszerűbb feladatokat ellátó vezérlőchipek (jellemzően kisebb teljesítményű jelfeldolgozók, pl. Bluetooth-chipek vagy szenzorvezérlők) ára átlagosan 20 százalékkal emelkedhet.

radeon

Az áremelésnek köszönhetően a TSMC a félvezetőhiány enyhítését célzó, a következő években tervezett százmilliárd dolláros nagyságrendű beruházásaira könnyebben előteremtheti a forrást, emellett rövid távon csökkentheti is a hiányt az árkorrekció, miután bizonyos szegmensekben ezáltal számottevően csökkenhet a kereslet, ami a pánikszerű felvásárlásoknak gátat szabhat.

Ami az AMD videókártyáit, illetve úgy általában véve a jelenlegi piaci helyzetet illeti, vélhetően nem nyom majd túl sokat a latba a chiptervező oldaláról érkező emelés. A kiskereskedelmi árak már hónapok óta az egekben vannak. Ahogy pár hete már beszámoltunk, mindössze néhány hét leforgása alatt átlagosan 16-18 százalékponttal drágultak az AMD és az Nvidia különféle videókártyái. Ezzel az AMD termékei jelenleg nagyjából 100, az Nvidiáé pedig 88 százalékkal vannak az ajánlott kiskereskedelmi ár felett. A JPR friss kutatása szerint a helyzet még nagyjából egy évig nem változik majd számottevően.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról