:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 26. 14:00

Emeli a Radeonok árát az AMD

A gyártópartnerek 10 százalékkal magasabb árakon kapják majd az AMD legújabb szériás GPU-it, köszönhetően a bérgyártó oldaláról érkező áremelésnek.

A lépés tehát az RX 6000-es sorozatba illeszkedő chipeket érinti, amelyek ezzel 20-40 dollárral többért kapnak majd a gyártópartnerek. Bár az AMD egyelőre nem erősítette meg a hír, a lépés mögött a TSMC nyárvégi áremelése áll.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy arról augusztusban beszámoltunk a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója a kereslet-kínálati arányok jelentős elbillenése miatt 2022 elejétől magasabb árakon termeli a különféle chipeket. Az áremelés nem minden terméket egyformán érintően. Így a fejlettebb gyártástechnológiával készülő, összetett chipek (jellemzően okostelefonokba kerülő rendszerchipek, modemek, illetve PC-khez fejlesztett különféle processzorok) előállításának ára átlagosan százalékot, még a kevésbé összetett, egyszerűbb feladatokat ellátó vezérlőchipek (jellemzően kisebb teljesítményű jelfeldolgozók, pl. Bluetooth-chipek vagy szenzorvezérlők) ára átlagosan 20 százalékkal emelkedhet.

radeon

Az áremelésnek köszönhetően a TSMC a félvezetőhiány enyhítését célzó, a következő években tervezett százmilliárd dolláros nagyságrendű beruházásaira könnyebben előteremtheti a forrást, emellett rövid távon csökkentheti is a hiányt az árkorrekció, miután bizonyos szegmensekben ezáltal számottevően csökkenhet a kereslet, ami a pánikszerű felvásárlásoknak gátat szabhat.

Ami az AMD videókártyáit, illetve úgy általában véve a jelenlegi piaci helyzetet illeti, vélhetően nem nyom majd túl sokat a latba a chiptervező oldaláról érkező emelés. A kiskereskedelmi árak már hónapok óta az egekben vannak. Ahogy pár hete már beszámoltunk, mindössze néhány hét leforgása alatt átlagosan 16-18 százalékponttal drágultak az AMD és az Nvidia különféle videókártyái. Ezzel az AMD termékei jelenleg nagyjából 100, az Nvidiáé pedig 88 százalékkal vannak az ajánlott kiskereskedelmi ár felett. A JPR friss kutatása szerint a helyzet még nagyjából egy évig nem változik majd számottevően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 18:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.