:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 8. 10:34

Még sokáig videókártya nélkül maradhatnak a játékosok

A GPU-s piacvezető Nvidia szerint legkorábban a jövő év második felében javul majd számottevően a chipek, ezzel együtt pedig a konzumer videókártyák ellátása.

Colette Kress, a tervezőcég pénzügyi igazgatója tegnap a UBS Global MTM konferenciáján úgy nyilatkozott, hogy a kínálat 2022 második felében kezd majd javulni. "A vállalat egy emberként küzd annak érdekében, hogy több GPU-t tudjon gyártatni" - mondta Kress. A szakember hozzátette, hogy az Nvidia az elmúlt hónapokban növelni tuda a leszállított chipek volumenét: "Egész jól tudtunk növekedni az idei év során, minden negyedévben, szekvenciálisan is. Feltett szándékunk, hogy a trend az negyedik negyedévre is megmarad. Úgy gondoljuk, hogy a jövő év második felében jobb lesz a helyzetünk a chipek ellátását tekintve" - mondta Kress.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A pénzügyi igazgató hozzátette, az Nvidia több milliárd dollárt költ a hosszú távú gyártási kapacitási kötelezettségvállalásokról szóló megállapodásokba. Kress ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az új megállapodásoknál több mint egy évre is szükség lehet, hogy a piacon kifejtsék hatásukat. Az Nvidia ezzel együtt úgy véli, hogy reális van esély arra, hogy 2022 közepére javulni fog a kínálat. Kress szerint az Nvidia csökkenteni szeretné grafikus kártyáinak árát, ám ehhez először az ellátásnak kell nagymértékben javulnia.

rtx_2060_giga

A szakember megjegyezte, hogy nem világos, a grafikus kártyák piaca mikor éri el a stabilizációs pontot, vagyis azt, amikor a kínálat és a kereslet egyensúlyba kerül. Kress szerint legalább az ünnepek utánig kell várniuk, hogy lássák miként alakul a készlet, tehát jelenleg még az Nvidia sem látja, hogy a piac stabilizálódik-e vagy sem a jövő év első negyedévében.

A pénzügyi igazgató arra nem tért ki, hogy az Nvidia mely bérgyártók mely technológiáira szerződött, de minden bizonnyal a Samsung is része az üzletnek, hisz az Ampere GPU-kat a dél-koreai vállalat 8 nanométeres node-jára tervezték. Az Nvidia ugyanakkor a piacvezető szereplővel, vagyis a TSMC-vel is szerződésben áll, amely többek között a napokban újra kiadott RTX 2060 12GB grafikus processzorinak gyártását végzi.

A harmadik generációs RTX 2060 videókártyát a héten jelentette be a vállalat. Az Nvidia ezzel próbálja enyhíteni a piacon hónapok óta tomboló hiányt, ám friss hírek szerint nem úgy fest, hogy a termékek elérik majd céljukat. A Tom's Hardware információ szerint ugyanis a kártyákat összeállító partnerek elsősorban a bányászokra lőnek termékeikkel, ezért nem is kerítenek különösebben nagy feneket a megjelenésnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.