Szerző: Koi Tamás

2021. december 8. 09:58

A tervezettnél lényegesen kevesebb új iPhone készül

Egyre aggasztóbb hírek érkeznek az Apple háza tájáról a legújabb iPhone-ok gyártási nehézségeit illetően. Míg a nyáron még óvatosan pesszimista nyilatkozatok jellemezték a céget, múlt hónapban már át kellett csoportosítani a termelést, mostanra viszont konkrétan kiderült, mennyire súlyos rést ütöttek a gyártásba az ellátási nehézségek.

Az előzetes tervekhez képest legalább 20%-kal kevesebb iPhone 13 szériás okostelefon készült idén szeptemberben és októberben az Apple részére a cég ázsiai gyártópartnereinél, írja a Nikkei nem hivatalos, bennfentes forrására hivatkozva a Reuters. A gyártási nehézségek hatásai a lehető legrosszabb időszakban, a karácsonyi szezon idejére csúcsosodhatnak ki, és egyelőre nem látni, mikor enyhülhet a probléma.

Az Apple-t gyakorlatilag az új generációs iPhone-ok és iPadek szeptemberi piacra kerülése óta folyamatosan fennállásának eddigi egyik legnagyobb kihívása elé állítja a koronavírus világjárvány következtében kialakuló globális chiphiány. Noha elemzők korábban úgy vélték, ennek hatásai kevésbé lesznek érezhetők a cupertinói cégnél - lévén az egyik legnagyobb megrendelő az iparágban -, mostanra végképp bebizonyosodott, hogy a menedzsment korábbi, óvatos pesszimizmusa nem volt alaptalan.

iphone13pro

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az első, komolyabb figyelmeztető jel októberben érkezett, amikor az iPhone-ok és iPadek gyártását több napra le kellett állítani elsősorban a komponenshiány miatt. Az eset horderejét jelzi, hogy az Apple számára okostelefonokat és tableteket előállító gyártósorok az elmúlt évtizedben soha, egyetlen napra sem álltak le. A leállást ugyanakkor nem csak komponenshiány, hanem a kínai áramfogyasztási korlátozások egyszerre idézték elő.

A problémákon eleinte a lekötött komponensek átcsoportosításával próbált úrrá lenni az Apple, így az olyan alkatrészeket, melyeket iPhone okostelefonokban és iPad tabletekben is fel lehet használni, inkább az okostelefonok gyártásához használták fel, ezzel a tabletek gyártási volumene a tervezett szintnek gyakorlatilag a felére csökkent.

A cupertinói vállalat nagyjából mintegy hatmilliárd dollárt veszített a harmadik negyedévében azért, mert nem tudott elegendő komponenst - elsősorban félvezetőket - beszerezni partnereitől. A vállalat elismerte, hogy a félvezetőipar ellátási nehézségei a vártnál mélyebb nyomot hagytak az eredményeken, illetve mostanra gyakorlatilag a cég minden egyes termékét érinti kisebb-nagyobb mértékben a chiphiány.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.