Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 3. 13:45

A magyar fejlesztésű Craft lett az év maces appja

Idén is kiosztotta a több kategóriát átfogó App Store Awardot az Apple, mely versenyben a magyar fejlesztésű jegyzet és dokumentum alkalmazás, a Craft lett az év maces appja.

A Craftot a felhasználói felület egyszerűségéért és használhatóságáért, az eszközök közötti egyidejű szerkesztési opciókért, az offline és online valós idejű szinkronizálásért, illetve a mély linkelés és tartalom exportálási lehetőségekért vette a sor legelejére az Apple. Az, hogy a szoftver az Apple legkorszerűbb M1 processzoraival jövőbe mutatóan működik, ugyancsak döntő fontosságú volt az elbírálás során.

A bő egy éve megjelent alkalmazás úgy kínál rengeteg hasznos funkciót, hogy közben a felület könnyen használható. A magyar fejlesztőkből álló Luki Labs célja az volt, hogy a már okostelefonokon szocializálódott generációnak elkészítse a jelenkor Wordjének számító, kvázi alapértelmezett dokumentumos alkalmazást.

craft

Orosz Bálint, a startupot alapító és vezető szakember a Forbesnak úgy mesélte, hogy csapata tegnap értesült az Apple elismeréséről. "A Craft budapesti irodájába egy Amszterdamból érkezett futár csöngetett be ma délelőtt, kezében egy dobozzal, amire a „Ne nyisd ki” feliratot írták. A bejáratnál közölte, hogy a küldeményt egyenesen és kizárólag Bálintnak adhatja csak oda, így ki kellett hívni egy megbeszélésről a cég alapítóját." Ezután egy videókonferencia keretében maga Tim Cook, az Apple vezére beszélgetett minden nyertessel külön-külön. 

Orosz Bálint neve már nem először olvasható a HWSW hasábjain. Többek között a szakember nevéhez fűződik a nagyjából 10 éve megjelent, az alkalmazásboltok katalogizálására szakosodott AppFlow. Ugyancsak Orosszal a fedélzetén alakult az egykori Distinction, amit nyolc éve vásárolt fel a Skyscanner. Az akvizíció előtt a cég olyan megrendelőknek készített mobilos alkalmazásokat, mint a Red Bull, a Microsoft, vagy épp az Audi.

a címlapról