Szerző: Koi Tamás

2021. május 19. 11:54

Egybeolvad a Wear OS és a Samsung okosóra-platformja

Összevonja erőit a Fitbittel kiegészült Google és a Samsung az Apple Watch ellen azzal, hogy a két cég lényegében egybeolvasztja saját, viselhető eszközökhöz fejlesztett operációs rendszerét.

Az idei Google I/O egyik kétségtelenül legnagyobb horderejű bejelentésének számított, hogy a viselhető eszközök, így jellemzően az okosórák piacán egyesíti erőit a Fitbittel nemrég kiegészült Google és a Samsung. A két cég most bejelentett együttműködésének részeként az Androidra épülő Wear OS és a dél-koreai cég okosóráin futó, Tizen-alapú rendszer lényegében egybeforr majd az év második felében.

A megállapodás része annak a nagyobb ívű manővernek, melynek segítségével a Google ismételten igyekszik fogást találni az Apple Watch patformon, illetve az ahhoz fejlesztett watchOS-en, mely mostanra határozott piaci dominanciát épített ki magának a viselhető eszközök terén. A két cég szövetségre lépése egyben azt is jelenti, hogy a jövőben a Samsung Galaxy Watch okosóráin is a Wear OS (vagy ahogy a Google egyelőre nevezi, szimplán csak Wear) fut majd, ezzel a gyártó számára megoldódhat a saját maga által fejlesztett platform jelentette legnagyobb hiányosság, a szűk alkalmazásválaszték.

galaxy_watch

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az együttműködés révén a Wear OS helyenként meglehetősen szegényes fitnesszfunkciói is vérfrissítést kaphatnak majd, melynek részben a Fitbit idén lezárult akvizíciója, részben pedig a Tizenből átemelt képességek adhatják az alapot. A Google emellett azt ígéri, hogy a megújult platformra több, házon belüli alkalmazást is készít majd, illetve a már meglévő appok egy része széleskörűbb használhatóságot és jobb felhasználói élményt nyújthat majd az új rendszeren.

A Wear OS 2014-es megjelenése óta (akkor még Android Wear-nak hívták a rendszert) próbálja megvetni a lábát a viselhető eszközök piacán. Noha a cég az okostelefon-piacot domináló Androiddal egyező licenckonstrukcióban kínálja a rendszert az OEM-eknek, a Wear OS lényegesen kisebb egyénre szabási lehetőséget ad a gyártóknak - részben ennek is köszönhető, hogy a Samsung saját megoldás felé fordult a viselhető eszközökön, de a nagy androidos gyártók közül a Huawei is inkább saját rendszert fejlesztett okosóráihoz.

Az egyesülés révén létrejövő új okosórás rendszer a felek szerint gyorsabb és folyamatosabb animációkat, valamint hosszabb akkumulátoros üzemidőt is kölcsönöz majd az azokat futtató viselhető eszközöknek, egyelőre azonban kérdéses, hogy a teljesítménykülönbségek hogyan mutatkoznak majd meg a Samsung saját, Exynos processzorait tartalmazó okosórákon, illetve a Qualcomm SoC-cal ellátott eszközökön.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról