Szerző: Koi Tamás

2021. május 25. 13:45

5G-n vinné el a netet és a tévét az otthonokba a Telenor

Elindítja az első, kifejezetten vezetékes szolgáltatást vezeték nélküli megoldással kiváltó otthoni internet- és tévészolgáltatásának átfogó tesztelését a Telenor Magyarország.

HIRDETÉS

Július elején kezdetét veszi a Telenor Magyarországnál az első kifejezetten, vezetékes szolgáltatást vezeték nélküli technológiával kiváltó (angolul fixed-wireless access, azaz FWA) otthoni internet- és tévészolgáltatásának átfogó tesztje. A teszt indulása megerősíti azokat a korábbi cégvezetői nyilatkozatokat, melyek alapján a saját vezetékes infrastruktúrával nem rendelkező operátor 5G-n biztosítana hozzáférést lakossági ügyfelek számára többek közt korlátlan interneteléréshez, illetve IP-alapú tévés tartalomszolgáltatáshoz.

A szolgáltató oldalán a hét elején megjelent regisztrációs felület szerint aki a regisztrációt követően felvételt nyer a tesztelői körbe, a tesztelés 12 hónapjában ingyen veheti igénybe a szolgáltatást, mely az internetelérésen és a 72 lineáris tévécsatornán túl tartalmazza majd az HBO GO előfizetést is. A szolgáltatáshoz az adatátviteli eszközöket (modemet, illetve szükség esetén kültéri berendezést), illetve a tévéadások vételéhez szükséges Apple TV beltéri egységet a Telenor biztosítja a tesztidőszak idejére.

samsung_fwa
fwa pilot a samsung közreműködésével a telefónica deutschland-nál

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A teszteléshez a Telenor a C-sávban (3,6 GHz-es tartomány) korábbi frekvenciaértékesítési eljáráson elnyert spektrumkapacitását használja, melynek alapvető jellemzője, hogy nagy sávszélességű adatkapcsolatot lehet általa felépíteni, ugyanakkor a hullámterjedési mutatók miatt sűrű állomáselhelyezést igényel a megfelelő ellátottság kiépítése, továbbá a beltéri környezetben jelentősen gyengülhet a jelátvitel.

Az így biztosított internetelérésnek éppen ezért értelemszerűen nem lehet meghatározni a sávszélesség-korlátait úgy, mint egy vezetékes hozzáférésnél, a Telenor nem véletlenül nem közli, hogy a kiépített végpontokon milyen paraméterekkel használható majd az internetkapcsolat. 

A Telenor az 5G-s hálózat jelenlegi kiépítettségi szintjét alapul véve kellően óvatos is a tesztelői kör megválasztásával, így az első ütemben mindössze 90 külsős tesztelőt fogad be a szolgáltató, akiknek kötelességük folyamatosan visszajelzést küldeniük a szolgáltató felé az infrastruktúra használata során szerzett tapasztalataikról.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 20:16

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.