Szerző: Koi Tamás

2021. május 20. 13:10

Hasít a Telenor 5G Budapesten

A Telenor Magyarország hivatalosan még el sem indította 5G-s kereskedelmi szolgáltatását, ám a cég nem csinál nagy titkot belőle, hogy sorra kapcsolja be az új generációs technológiának megfelelő bázisállomásokat, melyek Győr és Törökbálint után immár Budapesten és a Balaton mentén is feltűnedeznek.

Utolsókból lesznek az elsők, tartja a mondás, ami nagyon úgy néz ki, hogy a Telenor Magyarország 5G-s rajtjának egyfajta mottója is lehetne, legalábbis azon sebességmérések alapján, melyet a minap egy olvasónk küldött nekünk.

Hasonló méréseket némi szemfülességgel ma már bárki végezhet, a szolgáltató ugyanis nem csinál különösebben nagy titkot abból, hogy már éles hálózatán is használható az új generációs technológia, ráadásul mindenki által, akinek 5G-s készüléke van és a lefedettségi területen tartózkodik.

telenor_5g_speedtest

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Bár a szolgáltatásra még így sem igazán aggatható rá a "kereskedelmi" jelző (a Telenor lefedettségi térképein nem véletlenül nincs nyoma 5G-s területeknek), a fenti sebességérték alighanem az éles üzembe állított magyar 5G-s mobilhálózatokon valaha - trükközés nélkül - elért legnagyobb le- és feltöltési tempót mutatják.

Nem elég ráadásul, hogy a Telenor a szolgáltatás nyújtásához a 140 MHz-nyi teljes rendelkezésére álló 3,6 GHz-es spektrumból 100 MHz-en hoz messze 1 Gbps feletti letöltési értékeket, de még a feltöltési sebesség is konstans 100 Mbps feletti, ezzel jócskán túlszárnyalva a konkurensek visszirányú kapacitását.

A szolgáltató érintett 5G-s cellája persze nyilván kongott az ürességtől a mérés során, de feltételezhetően a két rivális hálózatában sem tapossák egymást az 5G-s terminálok.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 19:45

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.