Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 15. 14:53

Az x86-os piac már közel negyede az AMD-é

Tovább menetel az x86-os processzorpiacon az AMD, ahol lassan elérheti korábbi, még 2006-ban felállított részesedési rekordját.

A Mercury Research legújabb adatai szerint az AMD 24,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a komplett x86-os processzorpiacon. Az érték az előző negyedévhez képest 2,1, 2020 hasonló időszakához mérve pedig 1,8 százalékponttal jobb. A jelenlegi részesedés már alig, mindössze 0,7 százalékponttal marad el az AMD mindenkori csúcsától. A 25,3 százalékos értéket még 2006 utolsó negyedévében, az Intel Core-korszak hajnalán regisztrálták.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az chiptervező több okból is elégedett lehet a számokkal. A Mercury Research szerint ugyanis a notebookos piacon rekordot hozott a harmadik negyedév, melynek hála már a mobil PC-k 22 százalékát szállították valamilyen Ryzen processzorral. Ez az előző évhez képest 1,8, az előző negyedévhez mérten pedig 2 százalékos javulást jelent. A piac bevételét tekintve valamivel nagyobb az AMD lemaradása, habár a 16,2 százalékos érték ebben az esetben is 3,9, illetve 1,3 százalékos javulást jelent 2020 hasonló időszakához, illetve az idei második negyedévhez viszonyítva.

Az asztali processzorok piacán megmerevedtek a frontvonalak: a harmadik negyedévben mindössze 0,1 százalékos változás látszott az AMD-Intel párbajban, utóbbi javára. Így az AMD szeptember végével 17 százalékos részesedéssel rendelkezett a desktop PC-k területén. A kutatás publikus része nem említ konkrét okokat azt illetően, hogy a negyedévben miért nem változott az Intelhez viszonyított állás. A Mercury Research mindössze annyit közölt, hogy bár az asztali PC-k piacát is befolyásolják az ellátási problémák, processzorokból nincs hiány, legalábbis egyelőre.

Az AMD-t vélhetően vigasztalja a nagy profittal kecsegtető szerverpiacon regisztrált lassú, ám stabil növekedés. A harmadik generációs Epyc-eknek hála az előző évhez képest 1,8, a második negyedévhez mérten pedig kereken 2 százalékkal nőtt a chiptervező részesedése, amivel 10,2 százalékon áll az AMD részesedése. A szerverprocesszoros javulást a vállalat pénzügyi adatai is alátámasztják: a nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió 1,9 milliárd dolláros forgalmat regisztrált a harmadik negyedévben, amely 69 százalékkal múlja felül a 2020-as 1,13 milliárdot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról