Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 15. 14:53

Az x86-os piac már közel negyede az AMD-é

Tovább menetel az x86-os processzorpiacon az AMD, ahol lassan elérheti korábbi, még 2006-ban felállított részesedési rekordját.

A Mercury Research legújabb adatai szerint az AMD 24,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a komplett x86-os processzorpiacon. Az érték az előző negyedévhez képest 2,1, 2020 hasonló időszakához mérve pedig 1,8 százalékponttal jobb. A jelenlegi részesedés már alig, mindössze 0,7 százalékponttal marad el az AMD mindenkori csúcsától. A 25,3 százalékos értéket még 2006 utolsó negyedévében, az Intel Core-korszak hajnalán regisztrálták.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az chiptervező több okból is elégedett lehet a számokkal. A Mercury Research szerint ugyanis a notebookos piacon rekordot hozott a harmadik negyedév, melynek hála már a mobil PC-k 22 százalékát szállították valamilyen Ryzen processzorral. Ez az előző évhez képest 1,8, az előző negyedévhez mérten pedig 2 százalékos javulást jelent. A piac bevételét tekintve valamivel nagyobb az AMD lemaradása, habár a 16,2 százalékos érték ebben az esetben is 3,9, illetve 1,3 százalékos javulást jelent 2020 hasonló időszakához, illetve az idei második negyedévhez viszonyítva.

Az asztali processzorok piacán megmerevedtek a frontvonalak: a harmadik negyedévben mindössze 0,1 százalékos változás látszott az AMD-Intel párbajban, utóbbi javára. Így az AMD szeptember végével 17 százalékos részesedéssel rendelkezett a desktop PC-k területén. A kutatás publikus része nem említ konkrét okokat azt illetően, hogy a negyedévben miért nem változott az Intelhez viszonyított állás. A Mercury Research mindössze annyit közölt, hogy bár az asztali PC-k piacát is befolyásolják az ellátási problémák, processzorokból nincs hiány, legalábbis egyelőre.

Az AMD-t vélhetően vigasztalja a nagy profittal kecsegtető szerverpiacon regisztrált lassú, ám stabil növekedés. A harmadik generációs Epyc-eknek hála az előző évhez képest 1,8, a második negyedévhez mérten pedig kereken 2 százalékkal nőtt a chiptervező részesedése, amivel 10,2 százalékon áll az AMD részesedése. A szerverprocesszoros javulást a vállalat pénzügyi adatai is alátámasztják: a nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió 1,9 milliárd dolláros forgalmat regisztrált a harmadik negyedévben, amely 69 százalékkal múlja felül a 2020-as 1,13 milliárdot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról