Szerző: Koi Tamás

2021. július 26. 10:19

Továbbra is napirenden a német TSMC-gyár

Nincs ugyan jó pozícióban Európa, de ezzel együtt sem zárható ki továbbra sem, hogy a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC Németországban épít üzemet, hogy lokális szinten enyhítse, illetve kivédje a mostani globális félvezetőhiányhoz hasonló jövőbeni kríziseket.

HIRDETÉS

Egyelőre korai lenne temetni a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának számító TSMC európai projektjét, ezzel együtt az eurofab megépülése kapcsán továbbra is rendkívül sok a bizonytalanság - derült ki a gyártó hétfői részvényesi közgyűlésén elhangzott vezetői nyilatkozatból. 

Az Európában működő, nagykapacitású félvezetőgyártó üzem létrehozása azóta az Európai Bizottság egyik kiemelt célja, mióta a koronavírus világjárvány hatására kialakult globális chiphiány az összes kontinensen hatással volt a számos, kulcsfontosságú iparág, így Európában elsősorban az autóipar termelési teljesítményére.

tsmc_chip

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Thierry Breton, az Unió belső piacokért felelős biztosa április végén tárgyalt a félvezetőgyártás két nagyágyújának, az Intelnek és a TSMC-nek a felsővezetésével. A tárgyalásokon elsősorban az került szóba, hogy a leglátványosabban az európai autóipart sújtó ellátási problémák rövid távú enyhítésének lehetősége mellett a gyártók milyen formában hozhatnak termelést Európába.

Bár a biztos hivatala a tárgyalásokat tavasszal "jó eszmecserének" nevezte, a hírügynökség egy másik, belsős forrása szerint valójában meglehetősen rosszul alakult a zárt ajtók mögötti megbeszélés.

A TSMC korábban bejelentette, hogy a következő három évben 100 milliárd dollárt költ a gyártókapacitás felfuttatására, melynek része újabb üzemegységek építése, akár más kontinenseken. Egyelőre azonban csak az arizonai Phonenixben létesítendő komplexum építése, illetve bővítése tűnik biztos pontnak - a tajvani chipgyártó itt 12 milliárd dollárt költ a kapacitásbővítésre.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 19:12

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.