Szerző: Koi Tamás

2021. július 26. 10:19

Továbbra is napirenden a német TSMC-gyár

Nincs ugyan jó pozícióban Európa, de ezzel együtt sem zárható ki továbbra sem, hogy a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a TSMC Németországban épít üzemet, hogy lokális szinten enyhítse, illetve kivédje a mostani globális félvezetőhiányhoz hasonló jövőbeni kríziseket.

Egyelőre korai lenne temetni a világ legnagyobb szerződéses chipgyártójának számító TSMC európai projektjét, ezzel együtt az eurofab megépülése kapcsán továbbra is rendkívül sok a bizonytalanság - derült ki a gyártó hétfői részvényesi közgyűlésén elhangzott vezetői nyilatkozatból. 

Az Európában működő, nagykapacitású félvezetőgyártó üzem létrehozása azóta az Európai Bizottság egyik kiemelt célja, mióta a koronavírus világjárvány hatására kialakult globális chiphiány az összes kontinensen hatással volt a számos, kulcsfontosságú iparág, így Európában elsősorban az autóipar termelési teljesítményére.

tsmc_chip

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Thierry Breton, az Unió belső piacokért felelős biztosa április végén tárgyalt a félvezetőgyártás két nagyágyújának, az Intelnek és a TSMC-nek a felsővezetésével. A tárgyalásokon elsősorban az került szóba, hogy a leglátványosabban az európai autóipart sújtó ellátási problémák rövid távú enyhítésének lehetősége mellett a gyártók milyen formában hozhatnak termelést Európába.

Bár a biztos hivatala a tárgyalásokat tavasszal "jó eszmecserének" nevezte, a hírügynökség egy másik, belsős forrása szerint valójában meglehetősen rosszul alakult a zárt ajtók mögötti megbeszélés.

A TSMC korábban bejelentette, hogy a következő három évben 100 milliárd dollárt költ a gyártókapacitás felfuttatására, melynek része újabb üzemegységek építése, akár más kontinenseken. Egyelőre azonban csak az arizonai Phonenixben létesítendő komplexum építése, illetve bővítése tűnik biztos pontnak - a tajvani chipgyártó itt 12 milliárd dollárt költ a kapacitásbővítésre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.