Szerző: Koi Tamás

2021. július 27. 10:33

Megfordult a Nokia szele

Újra versenyképes, illetve egyre versenyképesebb a finn Nokia a mobilhálózati berendezések piacán, részben az új, egy éve regnáló vezérigazgató által végrehajtott stratégiaváltásnak, illetve technológiai fejlesztéseknek, valamint a Huawei európai piacvesztésének köszönhetően.

A geopolitikai helyzet és az elmúlt egy évben végrehajtott stratégiaváltás hosszú távon visszateszik a térképre az elmúlt években gyengélkedő finn Nokiát. A mobilos hálózati eszközöket gyártó veteránra többnyire az 5G-éra kezdetének egyik veszteseként tekintett a szakma, a nem egészen egy éve a kormányhoz állt régi-új vezető, Pekka Lundmark ugyanakkor elemzők szerint jó érzékkel alakította át a céget, illetve egyéb tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy az egykori nagyágyú újra emelkedő pályára állhasson.

A tavaly augusztusban hadba állt vezető a Nokia reorganizációjával kezdett, melynek részeként több tízezer embert bocsátottak el a vállalattól az elmúlt egy évben. Lundmark új korszakát a cégnél leginkább az azóta elhíresült mondatával lehet jellemezni - a vezérigazgató egy konferenciabeszélgetésen az nyilatkozta, a "kerül amibe kerül" alapon a Nokia az 5G-s megoldások piacán újra vezető pozícióba kerül majd.

lundmark
pekka lundmark (fotó: nokia)

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A vezetői stratégia ezzel együtt túlmutatott a elbocsátásokkal járó költségcsökkentéseken, így a Nokia az elmúlt időszakban számos új technológiai partnerségi megállapodást kötött, csökkentette a termékek árát, valamint jelentős erőforrásokat ölt a Reefshark fantázianevű vezérlőchip fejlesztésébe, mely hozzájárult ahhoz, hogy a cég rádiós megoldásainak teljesítménye felérjen a konkurenciához.

A Nokia felkapaszkodásához tevékenyen hozzájárult ugyanakkor az Egyesült Államok és Kína geopolitikai csatározása is, melynek következtében az egykori legerősebb ázsiai ellenfél, a Huawei számos piacról kénytelen volt visszavonulót fújni, miközben az Ericsson a svéd hírközlési hatóság tavaly őszi döntése miatt Kínában jelentős üzlettől esett, illetve eshet el.

Hogy csak ez az egy tényező mennyit nyom a latba, azt jól érzékelteti, hogy a legnagyobb kínai mobilszolgáltató, a China Mobile második 5G-s kiépítési fázisára kiírt tenderének eredményeként az Ericsson korábbi, 11%-os beszállítói részesedése 2%-ra csökkent, miközben a Nokia első alkalommal lett 5G-s beszállítói tenderen befutó Kínában - a finn cég a hatmilliárd dollár értékű keret 4%-ára kötött szerződést az operátorral.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

0

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.