:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 10. 10:27

Hatalmasat nőtt a MediaTek okostelefonos részesedése

Nagy előnnyel ugrott az okostelefonos rendszerchipes piac élre a MediaTek. A tajvani tervezőcég remekül használta ki az elmúlt egy év helyzeteit, melynek hála ma már utcahosszal van a Qualcomm előtt.

A Counterpoint Research friss kutatás szerint az alkalmazásprocesszorok piaca 31 százalékkal bővült az idei második negyedévre. Az elemzés megjegyzi, hogy az 5G-re felkészített okostelefonok leszállított darabszáma pedig a tavalyi érték közel négyszeresére ugrott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbit, vagyis az egyre növekvő 5G-s chipek piacát jelenleg a Qualcomm vezeti mintegy 55 százalékos részesedéssel, miközben a komplett piacon 24 százalék a vállalat részesedése. A San Diego-i chiptervező nagyon korán bemutatta első 5G-s modemét, amit tavaly óta többek között már az Apple is alkalmaz. A Qualcomm ugyanakkor nem lehet teljesen elégedett, az igények egy részét ugyanis kénytelen volt kielégítetlenül hagyni a hónapok óta tomboló ellátási/gyártási nehézségek miatt - állítja a Counterpoint. A chiptervező az elmúlt hónapokban ezen probléma megoldásán dolgozott, mely eredményeképp sikerült nagyobb kapacitást lekötni a TSMC-nél, illetve bizonyos lapkák gyártását más bérgyártókra bízni.

ap_market

A komplett piacon mért pozíciók

A negyedév meglepetését a MediaTek szolgáltatta, amely egyetlen év leforgása alatt 65 százalékkal (illetve 17 százalékponttal) növelte részesedését. A tajvani tervezőcég ezzel az élre állt, előnye pedig hatalmas a második helyezett Qualcommhoz képest: míg a MediaTek 43, addig a Qualcomm 24 százalékos részesedéssel rendelkezik. A kutatás szerint a tajvani vállalat jól használta ki az ellátási problémákat, így 4G-s chipekből minden konkurensnél többet tudott leszállítani. Az 5G-s termékek piacán a Qualcomm mögött második helyen áll a MediaTek 30 százalékos részesedéssel.

A dobogó legalsó fokát az Apple foglalja el, amely kizárólag saját eszközeihez tervez alkalmazásprocesszorokat. A cupertinói vállalat ennek ellenére stabilan tartja 14 százalékos részesedését. A kínai Unisoc egy év alatt több, mint duplájára, 4-ről 9 százalékra növelte részesedését, mellyel a negyedik helyre jött fel. Utóbbi szereplő a Samsung kárára jött előre, a dél-koreai vállalat ugyanis 12 helyett már csak 7 százalékos szeletet birtokol a piacból. A hanyatlás hátterében tudatos lépések állnak, az elmúlt egy évben ugyanis növelte a külső beszállítók (pl. MediaTek, Qualcomm) szerepét portfóliójában a Samsung.

ap_5g_market

Az 5G-s chipek piacán regisztrált értékek

A negyedév nagy vesztese (itt is) a HiSilicon, vagyis a Huawei. A kínai vállalat részesedése egyetlen év leforgása alatt 16-ról 3 százalékra zuhant. A kereskedelmi korlátozások hatására a Huawei kénytelen volt külsős chipbeszállító után nézni, így a P50-be már a Qualcomm alkalmazásprocesszora került.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.