Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 6. 14:10

Mobilos helyett vezetékes bezzegországgá válunk

Miközben a magyarországi mobilszolgáltatók továbbra is a világszínvonalú magyar mobilhálózatokkal büszkélkednek, szép lassan a régiós átlagba süllyed az ügyfelek által érzékelt/mért minőség, azaz elsősorban a le- és feltöltési sávszélesség, valamint a válaszidő.

Továbbra is rendkívül büszkék saját mobilhálózatukra a magyarországi mobilszolgáltatók, mindeközben már egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy a visszafogott előfizetői aktivitás és az elérhető sávszélesség (kapacitás) között nem elhanyagolható mértékű összefüggés mutatkozik. A legnagyobb, crowdsourcing elven működő sebességmérő szolgáltatások tanulsága szerint Magyarországon a mobilnet átlagos sebességparaméterei hónapok óta folyamatosan romlanak - jó hír ugyanakkor, hogy a vezetékes net mindezt kompenzálja, köszönhetően az elmúlt évek jelentős optikai fejlesztéseinek.

A mobilhálózatok ügyfelek által mért kapacitását tükröző, folyamatosan romló tendencia már az OpenSignal tavaszi statisztikagyűjteményében is jól kirajzolódott. Noha hazánk ezen a legtöbb metrika szerint az OpenSignal tesztjein top10-es országnak számított, az átlagos letöltési sávszélesség volt az egyetlen olyan terület, ahol nem értek fel a hazai szolgáltatók által üzemeltetett hálózatok az első tíz ország közé. A speedtest.net szolgáltatást üzemeltető Ookla globális indexe ennél lényegesen nagyobb visszaesést tükröz: Magyarország márciusban még a 16. helyen szerepelt a toplistán, júniusra viszont további 13 helyet rontva olyan régiós szereplők mögé került hazánk, mint Horvátország, Litvánia, Csehország, Észtország vagy éppen Montenegró. 

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Nyilvánvaló, hogy a magyar hálózatok sokáig az átlagosnál jóval alacsonyabb kapacitás-kihasználtság mellett működtek, így ahogy a kompatibilis készülékek és az egyre több benne foglalt adatot kínáló tarifák birtokában egyre többen kezdik a korábbinál aktívabban használni a mobilnet-szolgáltatást, az egységnyi sávszélesség is több felhasználó közt oszlik meg egyszerre. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi mobilpiaci jelentése szerint 2018. utolsó negyedévében éves összehasonlításban mintegy 25 Petabyte-tal nőtt a negyedéves mobil adatforgalma a hazai szolgáltatóknak, mindez pedig kihatással van az egyes felhasználói végpontokon maximálisan elérhető sávszélességre, tekintve, hogy az átlagos 4G-s cellakapacitás hazánkban évek óta állandónak tekinthető.

Mindeközben a vezetékes internetszolgáltatások sebességértékeinek országos összehasonlításában erősen éreztetik a hatásukat az elmúlt néhány év optikai beruházásai, így Magyarország az Ookla vezetékes rangsorában már a tizedik helyet foglalta el júniusban, miközben az egész régióból csak Románia ért fel a top10-be (a negyedik helyre). Az Ookla statisztikái szerint a vezetékes szolgáltatásoknál elvégzett mérések tanúsága alapján az átlagos letöltési sávszélesség 112,37 Mbps volt Magyarországon idén júniusban, míg a mobilszolgáltatók 39,65 Mbps-nél tetőztek.

Mindeközben a Magyar Telekom bejelentette, hogy a helyi piacra vonatkozó összehasonlításokat végző P3 ismét a szolgáltató mobilhálózatát találta a legjobbnak az operátor megrendelésére készített felmérésben. A Telekom által közölt pontszámokból (a Magyar Telekom a megszerezhető 1000 maximális pontból 916 pontot ért el, a második helyezett 861-et, a harmadik pedig 857-et) ugyan nem derül ki, hogy a két nagy versenytárs pontosan hol végzett a rangsorban, az azonban egyértelmű, hogy a cégek ezzel együtt is fej-fej mellett haladnak a képzeletbeli versenyben.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról