Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 6. 14:10

Mobilos helyett vezetékes bezzegországgá válunk

Miközben a magyarországi mobilszolgáltatók továbbra is a világszínvonalú magyar mobilhálózatokkal büszkélkednek, szép lassan a régiós átlagba süllyed az ügyfelek által érzékelt/mért minőség, azaz elsősorban a le- és feltöltési sávszélesség, valamint a válaszidő.

Továbbra is rendkívül büszkék saját mobilhálózatukra a magyarországi mobilszolgáltatók, mindeközben már egyértelmű jelei mutatkoznak annak, hogy a visszafogott előfizetői aktivitás és az elérhető sávszélesség (kapacitás) között nem elhanyagolható mértékű összefüggés mutatkozik. A legnagyobb, crowdsourcing elven működő sebességmérő szolgáltatások tanulsága szerint Magyarországon a mobilnet átlagos sebességparaméterei hónapok óta folyamatosan romlanak - jó hír ugyanakkor, hogy a vezetékes net mindezt kompenzálja, köszönhetően az elmúlt évek jelentős optikai fejlesztéseinek.

A mobilhálózatok ügyfelek által mért kapacitását tükröző, folyamatosan romló tendencia már az OpenSignal tavaszi statisztikagyűjteményében is jól kirajzolódott. Noha hazánk ezen a legtöbb metrika szerint az OpenSignal tesztjein top10-es országnak számított, az átlagos letöltési sávszélesség volt az egyetlen olyan terület, ahol nem értek fel a hazai szolgáltatók által üzemeltetett hálózatok az első tíz ország közé. A speedtest.net szolgáltatást üzemeltető Ookla globális indexe ennél lényegesen nagyobb visszaesést tükröz: Magyarország márciusban még a 16. helyen szerepelt a toplistán, júniusra viszont további 13 helyet rontva olyan régiós szereplők mögé került hazánk, mint Horvátország, Litvánia, Csehország, Észtország vagy éppen Montenegró. 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nyilvánvaló, hogy a magyar hálózatok sokáig az átlagosnál jóval alacsonyabb kapacitás-kihasználtság mellett működtek, így ahogy a kompatibilis készülékek és az egyre több benne foglalt adatot kínáló tarifák birtokában egyre többen kezdik a korábbinál aktívabban használni a mobilnet-szolgáltatást, az egységnyi sávszélesség is több felhasználó közt oszlik meg egyszerre. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi mobilpiaci jelentése szerint 2018. utolsó negyedévében éves összehasonlításban mintegy 25 Petabyte-tal nőtt a negyedéves mobil adatforgalma a hazai szolgáltatóknak, mindez pedig kihatással van az egyes felhasználói végpontokon maximálisan elérhető sávszélességre, tekintve, hogy az átlagos 4G-s cellakapacitás hazánkban évek óta állandónak tekinthető.

Mindeközben a vezetékes internetszolgáltatások sebességértékeinek országos összehasonlításában erősen éreztetik a hatásukat az elmúlt néhány év optikai beruházásai, így Magyarország az Ookla vezetékes rangsorában már a tizedik helyet foglalta el júniusban, miközben az egész régióból csak Románia ért fel a top10-be (a negyedik helyre). Az Ookla statisztikái szerint a vezetékes szolgáltatásoknál elvégzett mérések tanúsága alapján az átlagos letöltési sávszélesség 112,37 Mbps volt Magyarországon idén júniusban, míg a mobilszolgáltatók 39,65 Mbps-nél tetőztek.

Mindeközben a Magyar Telekom bejelentette, hogy a helyi piacra vonatkozó összehasonlításokat végző P3 ismét a szolgáltató mobilhálózatát találta a legjobbnak az operátor megrendelésére készített felmérésben. A Telekom által közölt pontszámokból (a Magyar Telekom a megszerezhető 1000 maximális pontból 916 pontot ért el, a második helyezett 861-et, a harmadik pedig 857-et) ugyan nem derül ki, hogy a két nagy versenytárs pontosan hol végzett a rangsorban, az azonban egyértelmű, hogy a cégek ezzel együtt is fej-fej mellett haladnak a képzeletbeli versenyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról