Szerző: Koi Tamás

2021. február 4. 14:35

Saját mobilos lefedettségi térképet rajzol a Speedtest

A mobilszolgáltatók részben a törvényi kötelezettségüknek eleget téve tájékoztató jelleggel feltüntetik weboldalukon hálózati lefedettségüket, ráadásul ma már utcaszintű kereshetőséggel. A világ legnépszerűbb hálózati sebességmérő platformja, a Speedtest.net most ugyanerre vállalkozik, csak éppen felhasználói mérések alapján.

Január végén új funkcióval bővült a világ legnépszerűbb internetes sebességmérő platformja, a Speedtest.net - pontosabban annak mobilalkalmazása. Az applikáció mostantól a felhasználók által önkéntes alapon szolgáltatott helyadatok és más paraméterek alapján képes feltérképezni, hogy egy adott régióban milyen mobilnet-lefedettség tapasztalható, hasonlóan ahhoz, ahogy az operátorok azt saját lefedettségi térképeiken feltüntetik.

A lefedettségi térképek a mobiltelefon-korszak kezdete óta gyakorlatilag folyamatosan jelen vannak a szolgáltatók különféle tájékoztató anyagaiban - az utóbbi időben jellemzően interaktív formában, a weboldalakon. Ezeken a törvényi előírásoknak megfelelően ma már utcaszintű keresés alapján képet kell adni arról, hogy az adott lokáción milyen típusú (2G/3G/4G/5G) szolgáltatás érhető el kül- és beltéren egyaránt. A szolgáltatóknak ezeket a jellemzően saját mérnökcsapatok által összeállított térképeket lényegében szavatolniuk kell, egy esetleges ellenőrzés során kellemetlen következményei lehetnek a pontatlanságnak.

vf_5g_sajat
a vodafone 5G-s lefedettsége a szolgáltató saját térképén

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Speedtest.net applikáció legújabb verziója a térképek rajzolásához a felhasználói adatokat veszi alapul (crowdsourcing modell), ami így több szempontból is eltér a szolgáltatók által önbevallásos alapon megadott paraméterektől. Egyrészt a Speedtest appja nem kezeli külön a beltéri és kültéri lefedettséget, illetve nem is kereshető, ugyanakkor mind a négy szolgáltatóhoz rendelkezik - elvileg teljesen naprakész - térképpel.

vf_5g_speedtest
és ugyanaz a speedtest.net térképe szerint

Fontos különbség még, hogy a Speedtest térképének léptékváltása láthatóan jóval pontatlanabb, mint a szolgáltatói térképek, ezért alapvetően kisebb régiók, városok feltérképezésére alkalmas. A Budapestet ábrázoló térképen ez alapján viszonylag jól látszik a két, relatív nagy kiterjedtségű 5G-s hálózattal rendelkező operátor (Magyar Telekom, Vodafone Magyarország) 5G-s lefedettsége, vagy éppen a DIGI Váci úti székházán elhelyezett 5G-s cella.

A Speedtest.net lefedettségi térképe emellett láthatóan megpróbálja különböző paraméterek alapján megbecsülni a szolgáltatáslefedettséget, e tekintetben más alapokon működik, mint a szintén crowdsourcing elven működő, többnyire az úthálózatokon végzett mintavétellel dolgozó Cellmapper, mely a cellák helyzetét is többé-kevésbé pontosan feltünteti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról