:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 12. 13:43

Cupertinóban nem engedik el az Apple-adót

Bár az Apple szinte teljes győzelmet aratott az Epic ellen indított perben, az alkalmazásboltjának fizetési csatornáját érintő ítélet miatt fellebbezést nyújtott be.

A pénteken benyújtott fellebbezésében az Apple szeretné elérni, hogy az ügy lezárásáig függesszék fel a közel egy hónapja kihirdetett ítéletet. Habár hivatalosan a Cupertinói vállalat megnyerte a pert, hosszabb távon sokkal nagyobbat bukhat, mint az Epic. A bíróság ugyanis nem mellesleg kimondta, hogy bár az Apple-t nem lehet monopolistának tekinteni, így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira, a hatályban lévő törvények szerint azonban versenyellenest magatartást gyakorol.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek értelmében a vállalatnak fel kell hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától. Mindez röviden annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak, ahogy azt anno az Epic tette az ügy kirobbanása előtt.

apple_p

Az Apple fellebbezése annak fényében nem meglepő, hogy tavaly nagyjából mintegy 19 milliárd dollárt kaszált csak az App Store-ból, illetve az oda feltöltött alkalmazások különféle értékesítéseiből. Utóbbi egyaránt jelenti a harmadik féltől származó fizetős alkalmazásokat, valamint az úgynevezett freemium modellben kínált appon belüli fizetős funkciókat. Mindezek után kifejezetten magas, 30 százalékos jutalék üti az Apple markát, habár a kisebb, évi 1 millió dolláros forgalom alatti fejlesztőknek január óta már "csak" 15 százalékot kell fizetniük az App Store-on keresztül értékesített szolgáltatások és egyéb digitális javak után.

Amennyiben a fejlesztőknek hivatalosan is lehetőségük lesz megkerülni az Apple fizetési rendszerét, úgy a vállalatnak lényegesen nehezebb dolga lesz beszednie a magas sápot. A vállalat ennek venné elejét fellebbezésével, amelynek meghallgatását valamikor novemberben tartják. Amennyiben az Apple nem jár sikerrel, a döntés december 9-én léphet életbe az Egyesült Államokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.