Szerző: Koi Tamás

2021. november 9. 12:56

Frissítve: Kibertámadás miatt áll a MediaMarkt weboldala

Leállította webshopját a MediaMarkt Magyarországon egy nemzetközi kibertámadásra hivatkozva - a cég több országban is jelezte az ügyfelek felé, hogy támadás érte rendszereit, leállás ugyanakkor egyik leányvállalatnál sincs.

Frissítés (21.11.09. 14:35): egyes lapértesülések szerint a MediaMarkt szervereit a Hive-csoport zsarolóvírusa támadta, a hackerek pedig kezdetben a támadás léptékéhez mérten teljesen irreálisnak tűnő, 240 millió dolláros váltságdíjért cserébe oldották volna fel a titkosított állományokat, ezt az összeget azonban már az alkuszakasz kezdetén drasztikusan csökkentették. A támadásról szóló első beszámolók hétfőn jelentek meg a sajtóban, a cég hazai leányvállalata ugyanakkor csak most kommentálta a történteket.

Nemzetközi kibertámadás érte vasárnap délután a MediaMarkt áruházláncot. A MediaMarkt anyavállalata belső és külső szakértőkkel, valamint a hatóságokkal együttműködve elemzi az esetet és méri fel a károkat - adta hírül az áruházlánc kedden a déli órákban. Az összesen 13 országban jelen lévő áruházlánc webáruházainak működésében kisebb-nagyobb fennakadások tapasztalhatók, de van olyan leányvállalat, ahol említést sem tesznek az oldalon a támadás tényéről és van ahol átmeneti technikai problémákról tájékoztatják a vevőket. A magyar webshop az egyetlen, melyet teljesen lekapcsoltak az üzemeltetők.

A közlemény szerint a pontosan nem részletezett jellegű kibertámadás okozta technikai kihívások miatt az áruházakban elérhető szolgáltatások is érintettek, erről bővebb felvilágosítást az adott áruházak tudnak adni. 

mediamarktlogo

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az online és a fizikai áruházakban vásárolt termékek indokolt esteben történő visszavétele az áruházakban továbbra is lehetséges azzal, hogy a vételárat a kibertámadás következményeinek elhárítása után tudja a cég a vásárlóinak visszafizetni. Amint a rendszerek megfelelően működnek, visszatér a normál vevőszolgálati folyamat - ígéri a társaság. Hogy erre megközelítőleg mikor kerülhet sor, arról egyelőre semminemű információ nem áll rendelkezésre. 

Mivel a kibertámadás érintette a rendelésfeldolgozó rendszereket is, ezért a támadást megelőzően rögzített és visszaigazolt megrendelések feldolgozásában is késedelemmel kell számolni. Amint a kiszolgáló rendszerek újra működnek, úgy minden érintett vevő elektronikus üzenetben kap tájékoztatást a várható szállítási időpontról. A cég az érintettek megértését kéri, illetve hozzáteszi, hogy "vizsgálati okokból" nem tud további tájékoztatást adni. 

A MediaMarkt áruházláncot a lehető legrosszabbkor érte a támadás, hiszen a legtöbb leányvállalat jelenleg is Black Friday akciókat tart - a magyar MediaMarktnál ez az akciós időszak múlt hétvégén zajlott.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 14:39

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.