Szerző: Koi Tamás

2021. november 9. 12:56

Frissítve: Kibertámadás miatt áll a MediaMarkt weboldala

Leállította webshopját a MediaMarkt Magyarországon egy nemzetközi kibertámadásra hivatkozva - a cég több országban is jelezte az ügyfelek felé, hogy támadás érte rendszereit, leállás ugyanakkor egyik leányvállalatnál sincs.

Frissítés (21.11.09. 14:35): egyes lapértesülések szerint a MediaMarkt szervereit a Hive-csoport zsarolóvírusa támadta, a hackerek pedig kezdetben a támadás léptékéhez mérten teljesen irreálisnak tűnő, 240 millió dolláros váltságdíjért cserébe oldották volna fel a titkosított állományokat, ezt az összeget azonban már az alkuszakasz kezdetén drasztikusan csökkentették. A támadásról szóló első beszámolók hétfőn jelentek meg a sajtóban, a cég hazai leányvállalata ugyanakkor csak most kommentálta a történteket.

Nemzetközi kibertámadás érte vasárnap délután a MediaMarkt áruházláncot. A MediaMarkt anyavállalata belső és külső szakértőkkel, valamint a hatóságokkal együttműködve elemzi az esetet és méri fel a károkat - adta hírül az áruházlánc kedden a déli órákban. Az összesen 13 országban jelen lévő áruházlánc webáruházainak működésében kisebb-nagyobb fennakadások tapasztalhatók, de van olyan leányvállalat, ahol említést sem tesznek az oldalon a támadás tényéről és van ahol átmeneti technikai problémákról tájékoztatják a vevőket. A magyar webshop az egyetlen, melyet teljesen lekapcsoltak az üzemeltetők.

A közlemény szerint a pontosan nem részletezett jellegű kibertámadás okozta technikai kihívások miatt az áruházakban elérhető szolgáltatások is érintettek, erről bővebb felvilágosítást az adott áruházak tudnak adni. 

mediamarktlogo

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az online és a fizikai áruházakban vásárolt termékek indokolt esteben történő visszavétele az áruházakban továbbra is lehetséges azzal, hogy a vételárat a kibertámadás következményeinek elhárítása után tudja a cég a vásárlóinak visszafizetni. Amint a rendszerek megfelelően működnek, visszatér a normál vevőszolgálati folyamat - ígéri a társaság. Hogy erre megközelítőleg mikor kerülhet sor, arról egyelőre semminemű információ nem áll rendelkezésre. 

Mivel a kibertámadás érintette a rendelésfeldolgozó rendszereket is, ezért a támadást megelőzően rögzített és visszaigazolt megrendelések feldolgozásában is késedelemmel kell számolni. Amint a kiszolgáló rendszerek újra működnek, úgy minden érintett vevő elektronikus üzenetben kap tájékoztatást a várható szállítási időpontról. A cég az érintettek megértését kéri, illetve hozzáteszi, hogy "vizsgálati okokból" nem tud további tájékoztatást adni. 

A MediaMarkt áruházláncot a lehető legrosszabbkor érte a támadás, hiszen a legtöbb leányvállalat jelenleg is Black Friday akciókat tart - a magyar MediaMarktnál ez az akciós időszak múlt hétvégén zajlott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról