Szerző: Koi Tamás

2021. november 9. 09:48

Szigorúbb felügyelőszervet kapnak a techcégek Európában

Szigorúbb felügyeletre számíthatnak a nagy technológiai multik Európában az Európai Unió új, digitális piacokat szabályozó keretszabályozásának hatályba lépését követően, ezzel együtt a tagállami szakhatóságok kezéből bizonyos ügyekben kikerülhet a kontroll.

Az uniós tagországok szakpolitikusai hétfői találkozójukon egyetértettek abban, hogy az Európai Unió új, digitális piacokat szabályozó jogszabályrendszerének (Digital Markets Act, azaz DMA) hatályba lépését követően az Európai Bizottság kizárólagosan látja majd el a felügyeleti szerv szerepét, ezzel lényegében kivéve a tagállami szakhatóságok kezéből a nagyobb horderejű versenypiaci eljárások lefolytatásának lehetőségét. 

A Bizottság tavaly decemberben terjesztette elő az új jogszabálytervezetet, melynek elkészültét az indokolja, hogy a digitális szolgáltatások helyzete ma jelentősen eltér a 20 évvel ezelőtti helyzettől, amikor az e-kereskedelemről szóló irányelv elfogadásra került. Az azóta eltelt idő alatt egyes online platformok jelentős előnyöket teremtettek a fogyasztók és az innováció számára, megkönnyítették a határokon átnyúló kereskedelmet az Unión belül és kívül, valamint új lehetőségeket nyitottak meg számos európai vállalkozás és kereskedő előtt.

vestager_mobil
margrethe vestager uniós biztos, a DMA egyik létrehozója

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Bizottság ugyanakkor úgy látja, néhány, különösen nagy piaci szereplő az információmegosztás és az online kereskedelem kvázi nyilvános színterévé vált, ezzel pedig együtt járnak bizonyos kockázatok is többek közt a felhasználói jogok és az információáramlás kapcsán, ezért a területet szükségessé vált újra szabályozni.

A DMA alapvetően a cégmérettől (európai árbevétel) teszi függővé azt, hogy mely szereplőkre vonatkoznak szigorúbb szabályok, ugyanakkor nyíl titok, hogy a Bizottság az új jogszabállyal leginkább a nagyobb amerikai technológiai multik, így elsősorban a Google, a Facebook, az Amazon és az Apple megregulázását tűzte ki célul.

A jelenleg hatályban lévő szabályozási keret lényegesen nagyobb mozgásteret ad a tagállami szakhatóságok kezébe annak érdekében, hogy a versenyellenes jogsértéseket kivizsgálják és szankcionálják - nem véletlen, hogy több nagyobb EU-s tagállam határozottan ellenezte egy nyáron kiadott közös nyilatkozatban, hogy a Bizottság a kezébe vegye a gyeplőt. 

A Bizottság ezzel együtt korábban is számos, több éven keresztül zajló versenyügyi eljárásban eurómilliárdokra büntetett több nagyobb amerikai technológiai multit, ugyanakkor a tagállami hatóságok esetében is előfordultak kirívóan magas büntetési tétel kiszabásával végződő ügyek. Az egyik legutóbbi ilyen eljárás idén nyáron Franciaországban zárult, ahol a helyi versenyjogi hatóság félmilliárd euróra bírságolta a Google-t versenyellenes magatartás miatt.

A politikai konszenzust követően a DMA-t várhatóan november 25-én ratifikálja a Tanács.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.