Szerző: Koi Tamás

2021. március 5. 12:11

Jöhet az első Apple-adó bírság az EU-ban

Jó eséllyel büntetés kiszabásával zárul majd az Apple ellen tavaly nyáron indult uniós versenyjogi vizsgálat, mely a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatójának, a Spotify-nak a beadványa alapján indult.

Büntetés kiszabásával végződhet majd az az Apple ellen tavaly nyáron indított EU-s versenyjogi eljárás, mely a cég által üzemeltetett piactér bizonyos, partnerekre vonatkozó feltételeinek jogszerűségét hivatott vizsgálni - állítja több bennfentes forrásra hivatkozva a Reuters. Az ügynökség egyik forrása szerint az Európai Bizottság versenyjogi szerve még a nyár előtt megküldi az Apple-nek a vizsgálatokat lezáró úgynevezett kifogási nyilatkozatot az ügyben.

A Spotify panasza alapján tavaly nyáron indított vizsgálat csupán az egyike annak a négy, párhuzamosan folyó ügynek, melyet az App Store-ban alkalmazott jutalék- és az iOS platformon megjelenő fizetési módok egyéb feltételrendszerei kapcsán indított a Bizottság. 

spotify_ios

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A svéd streamingszolgáltató szerint az Apple adó jelenség leginkább akkor húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltanának az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtesz annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos, így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhatnak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást.

A Spotify az Apple üzletpolitikai döntésének hatására kénytelen volt évekkel ezelőtt kilépni az IAP-rendszer alól, miközben az Apple elindította saját, rivális zenei streamingszolgáltatását, az Apple Music-ot, melynek havi díját ráadásul a konkurenciához mérten állította be - úgy, hogy közben a rivális platformoktól megkövetelte az előfizetési díj után megfizetett 30%-os jutalékot.

A cupertinói központú cég tavaly áprilisban közölte, hogy létrehozott bizonyos, elsősorban videostreaming-tartalomterjesztők számára egy olyan platformot, mellyel az Apple adó befizetése megúszható. Ennek ugyanakkor az a feltétele, hogy a platformnak integrálnia kell bizonyos alapvető Apple szolgáltatásokat és funkciókat, mint amilyen például Air Play 2 és Siri támogatás vagy a single és zero sign-on autentikáció.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.